Kodu ja köök

Patriootlik pühadelaud 

Kersti Eero, 19. veebruar 2011, 08:55
Foto: Sille Vadi
Pidulikule lõuna- või õhtusöögile paneb 24. veebruaril väärika punkti kindlasti rahvusvärvides tort. Näiteks üks efektne šokolaadi-kodujuustutort.

Kõrvalolev imekena tort on Nami-Nami esimese isamaalise tordivõistluse üks võidutöödest ja selle on valmistanud Sille Vadi, kelle toidublogi asub aadressil http://toidutegu.wordpress.com.

Praegu käib juba Nami-Nami kolmas isamaaline tordikonkurss, nii et aadressilt nami-nami.ee leiab kohvilaua katmiseks teisigi patriootlikke ideid.

Kellel on aga endal isuäratavad isamaalised tordiretseptid olemas, võiks oma silmailu enne lauale andmist pildistada ja hiljemalt 28. veebruariks Nami-Nami tordikonkursile saata. Seejuures ei pea tort tingimata magus olema – eriauhind ootab ka kõige isamaalisemat ja ahvatlevamat soolast (võileiva)torti! Tordivõistlusest täpsemalt loe juba Nami-Nami kokandusportaalist.

Isamaaline šokolaadi-kodujuustutort

Põhi:

Vaja läheb: 4 muna, 2 dl suhkrut, 2 dl jahu, 1 tl küpsetuspulbrit, 4 sl kakaopulbrit, 1 tl vanillsuhkrut, 25 g võid, 1 sl vett Immutamiseks: 3 sl kanget kohvi, 3 sl Vana Tallinna likööri

Valmistamine: Vahusta munad suhkruga kõvaks vahuks (vähemalt 5-6 minutit). Sega jahu, küpsetuspulber, kakaopulber ja vanillsuhkur omavahel ning sõelu munavahu hulka. Kuumuta või ja vesi keemiseni, lase pisut jahtuda ning sega taina hulka. Vala tainas 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi ning küpseta 200 kraadi juures 30 minutit. Kummuta kook vormist välja, lase jahtuda ning lõika kaheks kettaks. Sega kohv ja liköör ning immuta tordipõhjad.

Täidis:

Vaja läheb: 300 g kodujuustu,

2 sl suhkrut, 2 sl Vana Tallinna likööri,

2 dl vahukoort, poole sidruni mahl,

2 tl želatiini

Valmistamine: Pane želatiin külma veega paisuma ning sulata siis kuumaveevannis. Sega kodujuust, liköör, suhkur ning sidrunimahl. Sega juurde želatiinilahus ning lõpuks vahustatud koor. Pane üks tordipõhi vormi, kata kodujuustuseguga ning aseta peale teine tordipõhi.

Lase külmkapis vähemalt 2 tundi tarduda.

Tordiglasuur:

Vaja läheb: 250 g kondiitrišokolaadi, 1,25 dl vahukoort, 1 sl võid

Valmistamine: Tükelda šokolaad ning lase koos koore ja võiga madalal kuumusel sulada. Sega läbi ning vala pool glasuurist koogi keskele. Määri palettnoaga peale ja külgedele laiali ning tõsta tort natukeseks külma. Kata teise glasuurikihiga (kui glasuur on vahepeal tahkunud, siis sulata madalal kuumusel uuesti voolavaks). Äärista šokolaadisse kastetud küpsistega ning pane taas külma.

Ääris:

Vaja läheb: 14 Lady’s Fingers küpsist, 250 g kondiitrišokolaadi, 0,75 dl vahukoort, 1 tl võid

Valmistamine: Lõika küpsised pooleks ning kasta madalal kuumusel koos koore ja võiga sulatatud šokolaadisse. Lase küpsetuspaberil tahkuda.

Kaunistamiseks:

50 g valget šokolaadi

Tükelda šokolaad ning pane mini-grip-kotti (jälgi, et kott oleks terve). Suru kotist õhk välja, sulge siis ning pane kuuma vette. Kui šokolaad on sulanud, lõika

nurka pisike auk ning kaunista tort

TOIMETAJA

+372 5295 983
merle.luik@naisteleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 22 33
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee