Toit

Too tuppa jõuluhõngu: pane piparkoogitainas hakkama (4)

Elo Odres, 1. detsember 2012, 07:59
MIDA TUMEDAM, SEDA PAREM: «Mulle meeldib, kui piparkoogitainas on pruun,» ütleb toidublogija Silja Luide, kes seepärast eelistab ka pruune suhkruid. Lisaks andvat need ka jõululikuma maitse. Mati Hiis
Sel nädalavahetusel on õige aeg esimene ports piparkoogitainast valmis teha, sest tainas tahab külmikus ka maitsestuda. Pealegi saab piparkoogitainast sõtkudes toa jõululõhna täis.

Piparkoogitainal peaks enne küpsetamist laskma vähemalt ööpäeva tõmmata, et eri vürtside aroomid ja maitsenüansid jõuaksid ühtlustuda ning tainasse imbuda.

Kui teete korraga valmis suurema koguse tainast, võite selle enne külmikusse panemist jagada mitmeks pakikeseks. Kavalam oleks piparkoogimaterjal juba enne vürtside lisamist pooleks jagada ja kumbki pool veidi erinevalt maitsestada, siis pole hirmu, et piparkoogid ära tüütavad.

Tainas tumeneb nii sõtkudes kui ka seistes

Et sel nädalavahetusel valmistehtud tainast saaks terve jõuluaja kasutada, tuleks see teha ilma munata. Munaga tainas säilib jahedas (2–6 kraadi juures) paar nädalat.

Väga lihtsalt saab piparkoogitaina poest ostetud siirupeid kasutades. Neil, kes on valmis ise kodus siirupit keetma, soovitab toidublogija Silja Luide eelistada pruune suhkruid: melassisuhkrut, tumedat või heledat muscavado suhkrut, fariinsuhkrut.

"Mulle meeldib, kui piparkoogitainas on pruun, mida tumedam, seda parem. Seetõttu eelistangi pruune suhkruid ja võimalikult tumedat siirupit," märgib Silja. Lisaks annavad pruunid suhkrud ka veidi jõululikuma maitse.

Hoolimata pruuni suhkru või tumeda siirupi kasutamisest jääb tainas algul ikkagi üsna hele, aga nii sõtkumise käigus kui ka kapis seistes muutub see tumedamaks.

Silja eelistus kuulub selgelt kodustehtud piparkoogitainale. Esiteks on seda imelihtne teha. "Sama lihtne kui muretaina tegemine!" ütleb Silja. Teiseks on valmistainad tema sõnul tehtud valdavalt margariini ja mitte võiga ning kolmandaks on need liiga magusad ja vähe vürtsikad. Vähetähtis pole seegi, et piparkoogitainast segades saab köök mõnusat jõululõhna täis.

Siirupi ostab Silja vahel poest ja vahel keedab ise. Maitsestab ta enamasti aga valmis piparkoogimaitseainega. Kuna just Õhtulehe külaskäigu eel oli piparkoogimaitseaine Silja kodupoest otsa saanud, kasutas ta seekord eraldi nelki, kardemoni, pipart, ingverit, muskaatpähklit ja kaneeli. "Muskaatpähkli ja kardemoni võiks osta pähkli ja kuparde kujul ning ise jahvatada," soovitab Silja.

Veidi ettevalmistusi nõuab apelsinikoorest sukaadi tegemine. Koor tuleb ribastada vähemalt päev varem kas spetsiaalse ribatõmbajaga, jämeda riiviga või lihtsalt noaga lõigata. Enne tainasse lisamist tuleb köögipaberil kuivatatud kooreribad kas uhmris peenestada või kohviveskis jahvatada.

Ettevaatust siirupit keetes

Kes on teinud karamellkisselli, peaksid hakkama saama ka kodus siirupi keetmisega. Suhkrut soovitab Silja pruunistada paksupõhjalises potis. "Suhkur tuleb üsna pruuniks lasta, muidu ei tule tainas piisavalt tume," õpetab ta.

Pruunistada tuleb madalal tulel ja suhkru segamise asemel on parem hoopis potti kallutada, et suhkur ühtlaselt karamellistuks. Potil tuleb pidevalt silma peal hoida, et suhkur kõrbema ei läheks. "Suhkur on piisaval pruunistunud, kui see on punakaspruun nagu 1sendine euromünt," ütleb Silja.

Karamellistunud suhkrule peale valatav vesi peab olema võimalikult kuum ja ise tuleb olla ettevaatlik, et mitte kuumade pritsmetega pihta saada.

Igatepidi suur piparkoogitainas

(umbes 6 kg tainast)

Valmistamine: Kõigepealt sega vürtsid ja sukaad natukese õliga. Karamellista valge suhkur paksupõhjalises potis, lisa umbes 50 g võid, sega läbi ja vala peale võimalikult kuum vesi. Seejärel lisa pruun suhkur ja või ning kõik õlis hoitud maitseained. Kuumuta kergelt, kuni või ja suhkur on sulanud. Jäta tekkinud siirup natukeseks jahtuma.

Kuni siirup jahtub, vahusta munad ja sega siirupisse. Sega jahu soodaga ja sõtku ülejäänud segu hulka (sõtkuma peaks 5–10 minutit). Jaga tainas portsjoniteks, mässi toidukilesse ja hoia enne küpsetamist vähemalt üks ööpäev külmas.

Allikas: Silja Luide, http://siljafoodparis.blogspot.com/

Ootamatute külaliste piparkoogid

(piisab kaheks plaaditäieks piparkookideks)

Vaja läheb: 100 g pruuni suhkrut (eriti hea on melassisuhkur), 140 g toasooja võid, 1 muna, 100 g tumedat siirupit, 280 g jahu, 1 tl soodat, näpuotsatäis soola, 1 pk Santa Maria piparkoogimaitseainet või 1 pk Meira piparkoogimaitseainet ja 1 tl jahvatatud kardemoni.

Soovi korral võid lisada paar pipraveskikeerdu musta pipart, 0,5 tl peenelt riivitud muskaatpähklit ja 1 tl jahvatatud kuivatatud apelsinikoort.

Valmistamine: Vahusta toasoe või suhkruga heledaks vahuks. Lisa vahustades muna ja siirup. Sega omavahel kõik kuivained ja sega vahu hulka. Sõtku tainast kas segajas või jahusel pinnal, keera kilesse ning pane umbes 10 minutiks külma.

Piparkookide tegemiseks jaga tainas kaheks ja rulli osakaupa kergelt jahuga ülepuistatud küpsetuspaberi vahel umbes 0,5 cm paksuseks. Tõsta tainas küpsetusplaadile ja pane umbes 15 minutiks külma, et pind kõveneks.

Tee vormidega tainast meelepärased kujundid, tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 180kraadises ahjus 10 minutit. Võta piparkoogid plaadilt ja lase restil jahtuda.

Allikas: Silja Luide, http://siljafoodparis.blogspot.com/

Õhukesed krõbedad piparkoogid

(1 kg tainast)

Vaja läheb: 1,5 dl siirupit, 1,5 dl suhkrut, veidi soola, 1 tl vanillsuhkrut, 2 tl kaneeli, 2 tl kardemoni, 2 tl jahvatatud ingverit, 1 tl jahvatatud nelki, 1 tl riivitud apelsinikoort. 200 g võid; 2 muna; 8-9 dl nisujahu; 0,5 tl söögisoodat; 1 tl küpsetuspulbrit.

Valmistamine: Lisa siirupile suhkur, sool ja maitseained ning tükeldatud või. Sega, kuni või on sulanud. Klopi siirupi-võisegule ükshaaval juurde munad. Sega söögisooda ja küpsetuspulber jahuga ning lisa vähehaaval siirupi-võisegule. Sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse (see peab jääma üsna pehme). 

Enne küpsetamist hoia vähemalt järgmise päevani külmikus, säilib nädala.

Sellest tainast saab valmistada ainult õhukesi ja krõbedaid piparkooke.

NIPP! Maitseained võid asendada 8 tl piparkoogimaitseainega.

Allikas: Põlva Talupood ja Liilia Raik, www.talutoit.blogspot.com

Nami-Nami piparkoogitainas

(1,4 kg tainast)

Vaja läheb: 2 dl siirupit, 2 dl suhkrut, 1 sl jahvatatud kaneeli, 2 tl jahvatatud nelki, 1 sl jahvatatud kardemoni, 1 tl jahvatatud ingverit, 250 g võid, 2 muna; 600 g (u 1 l) jahu, 2 tl (triiki täis!) söögisoodat.

Valmistamine: Kuumuta potis siirup koos suhkru ja maitseainetega keemiseni. Tõsta pott tulelt ning sega juurde tükeldatud või. Sega, kuni või on sulanud, lase veidi jahtuda. Klopi ükshaaval juurde munad. Sega söögisooda jahuga ja lisa vähehaaval siirupi-võisegule.

Sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse. Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus. Rulli tainas jahusel laual hästi õhukeseks ja lõika vormidega soovitud kujundid. Tõsta ahjuplaadile. Küpseta 200kraadise ahju keskosas 6–9 minutit.

Sobib nii õhemate kui ka veidi paksemate piparkookide tegemiseks.

NIPP! Maitseained võid asendada pakikese piparkoogimaitseainega.

Allikas: Pille Petersoo, Nami-Nami

Lihtne glasuur

Piparkook ilma glasuurita on nagu kohv ilma suhkruta. Kõige lihtsama glasuuri valmistamiseks läheb vaja üks munavalge, 0,5 tl sidrunimahla ja 120 g tuhksuhkrut.

PÄEVATOIMETAJA

+372 666 2126
merle.luik@naisteleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 22 33
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee