Toit

Gurmeelõuna metsas: kuidas tualettpaberiga tuunikala küpsetada? (5)

Piret Parik, 8. juuni 2014, 08:30
1. Vajalikud töövahendid ehk kolm tükki kempsupaberit, tikud ja tuunikalakonserv õlis. 2. Ava konserv ja immuta tualettpaberit põhjalikult õlis.  Tiina Kõrtsini
Kui matkal tekib soov sooja söögi järele, ei turgata ilmselt kempsupaber just esimese asjana pähe. Kuid tegelikult eristab tuunikalakonservi soojast lõunaroast vaid kolm tükikest tualettpaberit ning tulemasin.

Selleks, et matkal või piknikul endale 25 minutiga soe roog valmistada, on vaja kõigest kolme asja – tuunikalakonservi õlis, väheke kempsupaberit ning tikke või välgumihklit. Tuunikala küpsetamise idee on pärit Iisraeli sõjaväelastelt, kes kasutavad seda üsna tihti. Õhtuleht proovis veebilehel wonderhowto.com tutvustatud võimalust ning peab tunnistama, et sõjaväelaste nupp nokib.

Siis tuleb lasta tualettpaberil õlist läbi imbuda. Surusin paberit konservi peal, et protsess kiireneks – kogu paber, kaasa arvatud nurgad, peavad saama õliseks.

Nüüd tuleb väga oluline punkt: õlise paberi ja konservipurgi vahele peavad jääma nii-öelda õhuavad, vastasel juhul võib tulikuum õli põleva paberi alt pritsima hakata.

Seejärel võtsin tikud ja süütasin paberi kõik neli nurka. Tuunikalakonservil olev paber süttis kenasti ning üsna pea oleks karbil justkui väike lõke lõõmanud. Sairakonservil aga tuld teha ei õnnestunudki – küll ei tahtnud üks nurk süttida, siis teine ja kui lõpuks kaks nurka põlema sain, kustusid needki ära. Kahtlustan, et põhjuseks oli õlinappus.

Kannatlik saab sooja kalarooga

Tuunikalakonserv põles aga endiselt kenasti, juhendi järgi peaks leeki jätkuma kuni 25 minutiks. Nii ma siis suud vesistades ootasin, et roog valmiks. Vahemärkusena olgu öeldud, et kui kõht väga tühi on, siis ei jõua seda kala metsas olles küll ära oodata ning näljasemad võivad hakata vahepeal puukoort näksima.

Täpselt 25 minutit pärast paberi süütamist hakkas see vaikselt kustuma. Võtsin lusika, et karbilt söestunud paberinässakas eemaldada. Mulle üllatusena tuli paber ära ühes tükis. Roog nägi välja tõeliselt hõrk ning ka maitse tundus esimesel proovimisel hea – täpselt nagu suitsutatud tuunikala. Järgmised ampsud enam nii hästi ei maitsenud, sest kala oli üsna soolane ja kuiv, kuid õnneks kompenseeris seda viga värske salat. Vist sai veidi üle küpsetatud.

5 KOMMENTAARI

p
pudru ja kapsad 10. juuni 2014, 09:39
Isegi kalakonservi nimetatakse juba gurmeeks...
m
Mait 9. juuni 2014, 15:33
Kui soovite kuuma/sooja konservi siis pange ta avamatult auto mootorile 15 minutit enne planeeritud peatust.
Loe kõiki (5)

Põnevat ja kasulikku

PÄEVATOIMETAJA

+372 666 2126
merle.luik@naisteleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 22 33
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee