Toit

Kiired kevadised argiõhtu pastaroad 

Piret Parik, 18. aprill 2015, 07:00
Penne tricolore (kahele) Foto: Stanislav Moškov
Kevadel on märksa mõnusam värskes õhus aega veeta, kui pliidi ees tundide viisi kokata. Sööma aga peab ning kiiresti ja lihtsalt valmib just üks toitev pastaroog.

Õige pasta keetmine käib soolaga maitsestatud vees. Kõigepealt tuleb vesi keema lasta ja siis pasta selles poolpehmeks keeta. Pastale jääv valge rant näitab, et ta on al dente, ütleb restorani Rucola peakokk Üllar Kuhi. Kuni ranti veel pole, on pasta alles toores, aga väga lihtne on seda ka üle keeta. "Et pasta alati järelvalmib, siis pigem keeta vähem kui rohkem," tõdeb kokk.

Koduperenaised kipuvad pärast kurnamist pasta sooja või külma vee all üle pesema. Tegelikult ei tasuks seda teha, sest selle ümber olev tärklis aitab kastet endaga siduda. Durumjahust pastat keetes ei ole vette õli tarvis panna. "Nisujahu pasta aga kleepub paljas vees keetes kokku," ütleb Kuhi ja tuletab meelde, et kõige tervislikum on täisterajahust pasta. Erinevatest pasta sortidest armastab eestlane enim pennet.

"Võib-olla on praegu popp just värske pasta. See ei tähenda aga seda, et ta oleks alati parem kui kuivatatud. Värskega sobivad rohkem kooresed ja rammusad, kuivatatud pastaga tomatised kastmed," märgib Kuhi.

Päevast päeva tööl pastaroogi tegev Üllar ei tahagi neid kodus enam nii väga süüa. Siiski on tal üks argiõhtu lemmik. Selleks tuleb poolpehmeks keedetud pasta segada kokku koorest, juustust, suitsukanast ja köögiviljadest valmistatud kastmega. Kes tahab aga kastme arvelt veel omakord aega kokku hoida, võib osta poest valmiskastme.

Penne tricolore (kahele)

Vaja läheb: 200 g kolmevärvilist pastat, 160 g kanafileed, 400 ml vahukoort, 80 ml köögiviljapuljongit, 60 g sinihallitusjuustu, 20 g päikesekuivatatud tomateid, 20 g brokolit, natukene riivitud parmesani, soola ja pipart.

Valmistamine: Keeda pasta soolaga maitsestatud vees poolpehmeks (al dente), kurna ja loputa külma veega. Lõika kanafilee kuubikuteks ja päikesekuivatatud tomatid ribadeks ning puhasta brokoli. Kuumuta pann, pane sinna õli ja prae kanafilee kaunilt kuldseks. Maitsesta soola ja pipraga. Vala pannile puljong ja vahukoor, siis tomatiribad ja kuumuta, kuni segu on paksenenud. Pane sinna ka brokoliõisikud, sinihallitusjuust ja eelnevalt keedetud pasta. Sega kõik kokku ja maitse. Serveerides puista üle riivitud parmesaniga, kaunista basiiliku ja kirsstomatitega.

Allikas: Üllar Kuhi, Rucola Restoran & Pizzeria peakokk

Nelja juustu ahjupasta (kahele)

Vaja läheb: 200 g pennesid, 400 ml vahukoort, 60 g sinihallitusjuustu, 60 g riivitud mozzarella’t, 60 g kitsejuustu, 60 g riivitud parmesani, 20 g brokolit, 20 g lillkapsast, soola ja pipart.

Valmistamine: Keeda pasta soolaga maitsestatud vees poolpehmeks, kurna ja loputa külma veega. Keeda kastrulis vahukoort ja sinihallitusjuustu, kuni segu pakseneb. Keetmise ajal maitsesta soola ja pipraga. Kasta lillkapsa- ja brokoliõisikud pooleks minutiks soolaga maitsestatud keevasse vette ja jahuta. Seejärel võta ahjuvorm, tõsta sellesse eelkeedetud pasta, laota peale brokoli ja lillkapsas ning kalla üle vahukoore-sinihallitusjuustu kastmega. Murenda peale kitsejuust ja raputa üle mozzarella ja parmesaniga. Küpseta pastavormi 180kraadises ahjus 6–8 minutit.

Allikas: Üllar Kuhi, Rucola Restoran & Pizzeria peakokk

Rõõsa ja roosa peedipasta (neljale)

Vaja läheb: 400 g spagette, 400 g peenelt riivitud toorest peeti, 4 küüslauguküünt, umbes 4 kuhjaga sl riivitud parmesani + peale raputamiseks, soola, pipart ja õli.

Valmistamine: Keeda spagetid soolaga maitsestatud vees poolpehmeks. Kurna, kuid jäta alles klaasike keeduvedelikku. Samal ajal koori küüslauguküüned ja haki need peeneks. Kuumuta küüslauk kergelt pannil õlis läbi, pane sinna riivitud peet, kuumuta hetke ning sega juurde spagetid, seejärel parmesan ning maitsesta. Kui pasta tundub liiga kuiv, lisa tunde järgi juurde eelnevalt kõrvale pandud pastakeeduvett. Serveerides riivi peale veel ohtralt parmesani.

Allikas: Ragne Värk, kokkama.ee

Pestone täisterapasta(neljale)

Valmistamine: Lase pasta vesi keema, lisa õli, natukene soola ja pasta. Kui see on viis minutit keenud, vala sinna herned ja keeda, kuni pasta on valmis. Siis kurna ära ja vala need suurde kaussi. Lisa kuumale pastale pesto ja basiilikulehed ja sega läbi. Võid kohe juurde segada ka juustu, siis sulab see ilusti pastaga kokku ning annab oma maitse. Teine võimalus on juust panna pasta peale. Serveeri värske basiiliku ja kirsstomatitega.

Allikas: Annagrete Rebane, maitsetepesa.blogspot.com

Spirulinapasta lõhe ja rohelise terapipraga (kolmele)

Vaja läheb: 250 g spirulinapastat, 200–300 g lõhefileed, 250 ml vahukoort, 25–30 rohelist purustamata terapipart, peotäis riivitud parmesani, 2 munakollast, natukene värsket tilli ja peterselli, tsipake sidrunimahla ja meresoola.

Valmistamine: Keeda pasta soolaga maitsestatud vees poolpehmeks ja kurna. Haki till ja petersell peenikeseks ning tükelda ilma nahata lõhefilee kuubikuteks. Siis sega valmis pastakaste – klopi lahti munakollased, lisa vahukoor, parmesan ja sool, sega läbi ning pane sellesse rohelised terapiprad umbes 10 minutiks ligunema. Prae pannil lõhefileekuubikud, maitsesta soola, tilli, peterselli ja sidrunimahlaga. Seejärel pane sinna pasta, sega kõik läbi ja vala sinna kaste. Sega korraks läbi ja roog ongi valmis. Serveeri näiteks hakitud murulauguga. "Kui spirulinapasta on kuivalt musta värvi, siis keetes muutub see sügavroheliseks."

Allikas: Aet Trisberg, maitseelamused.blogspot.com

TOIMETAJA

+372 5295 983
merle.luik@naisteleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 22 33
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee