Inimesed

Hendrik Toompere: toit pole saepuru, mida sisse ajad 

Tiia Nightingale, 23. aprill 2015, 09:11
Hendrik Toompere Daisy Lappard
Kirglik kodukokk Hendrik Toompere on huvi toidu vastu saanud kaasa kodunt - juba lapsepõlves oli neil vaaritamine kombeks ja seda mitte ainult pühade puhul, vaid ka argiolekus.

“Nõukogude ajal oli selles ka mingit vastupanuliikumise tunnet,” arvab lavastaja. “Meil olid eestiaegsed kokaraamatud ning kuna ema ja isa said nukuteatriga välismaal reisida, tõid nad  sealt maitseaineid ja erinevaid toidukogemusi. Meil olid kodus Prantsuse kokaraamatud, mis välismaal näppu sattusid. See tekitas suhtumise, et toit pole saepuru, mida sisse ajad, vaid et sellel on esteetiline väärtus ja sügavam tähendus,” kirjeldab Hendrik kodus toimunut. “Lapsena ma seda nii veel ei sõnastanud, aga tegelikult on see ju reis välismaale, suur ekskursioon teise kultuuriruumi. Kui ma istun kuude kaupa kodus Eestimaal ja panen Maroko tajini huugama, tekib kõrbe lõhn – ei-ei, mitte kõrbemise (naerab), vaid kõrbe, ja meenuvad enda reisid, beduiinid, taastuvad mälupildid ja lõhnad. Selles mõttes on söögitegemine ja maitsete peenendamine oluline psühholoogiline treening. Selle kaudu märkame ja õpime tundma teiste inimeste käitumist, pilku maailmale, soove. See on tundeaparaadi peenendamine ja seetõttu on toidutegemine minu jaoks muutunud justkui religioosseks tegevuseks, millel on laiem tähendus.”

Pikemalt loe ajakirja Naised 23.04 numbrist!

PÄEVATOIMETAJA

+372 666 2126
merle.luik@naisteleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 22 33
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee