Toit

Grilliguru Enn Tobrelutsu 11 grillinippi (2)

Õhtuleht.ee, 2. mai 2015, 08:00
«Võta liha tunnike enne küpsetamist toatemperatuurile soojenema, siis pruunistub see kiiremini,» ütleb Enn Tobreluts.Foto: Mati Hiis
Talvega meelest läinud põhitõdesid aitab meelde tuletada Eesti hinnataumaid grillimeistreid Enn Tobreluts.

• Lase lihal enne grillimist umbes tund toasoojas seista, nii ei muutu temperatuur liiga järsku ning liha pruunistub kiiremini.

• Väga hea on grillsöe süütamiseks kasutada spetsiaalset sütekaminat / starter'it ja ökoloogilisi süütekuubikuid.

• Aseta liha grillile alles siis, kui grillrest on kuum, terasharjaga puhastatud, rätikuga puhtaks nühitud ja toiduõliga kergelt kokku määritud!

• Pruunista liha alguses kõrgemal kuumusel ühelt küljelt ja siis teiselt küljelt (nii saad isuäratava triibulise välimuse). Lihalõiku tohib keerata vaid üks kord; samas toorvorste, šašlõkki ja ribisid võid keerata mitu korda.

Samal teemal

• Pärast pruunistamist tõsta liha grilli vähem kuumemale alale või kõrgemal asetsevale restile järelküpsema ja sulge grillikaas.

• Järelküpetamise ajal võid laduda mitu lihalõiku üksteise peale, et need liigselt ei kuivaks – samas ideaalse grillihõngu säilitamiseks ära neid eriti palju siiski üksteise peale kuhja.

• Grill-liha küpsust saab hinnata liha pinna pruunistusastme põhjal. Kui lihalõigu pealispinnale tekivad niiskuse piisad, on liha alumine külg pruunistunud ja pööramiseks valmis. Kui juba ühelt poolt grillitud lihalõigu pealispinnale tekib väike lihamahla loiguke, on ka liha alumine külg pruunistunud. Kogenud grillija saab küpsusastmest aru ka näpuga lihale surudes.

• Väherasvase liha korral peab jälgima pealmist pinda ja külge – kui liha muutub kahvatuks või halliks, tuleb kergelt üht lihalõigu äärt kergitada ja vaadata, kas liha on altpoolt juba pruunistunud. Grill-ribid on valmis, kui ribikondiotsad on veidikene liha küljest lahti tulnud ja ribikontide vaheline liha on näpuga katsudes pehme.

• Liha pööramiseks kasuta mugavaid grilltange, mitte kahvlit. Marinaadis lihalõikude ja tooreste grillvorstide jaoks on parimad lapiku otsaga grilltangid.

• Peenikeses sooles toorvorstid aseta grillile nii, et need oleksid ühte pidi kaardus – siis on hea lapikute tangidega ühekorraga mitu vorsti ringi keerata ja ei pea neid ühe kaupa liigutama.

• Kui kuumus läheb liiga suureks ja lihast eralduv rasv on sütel põlema läinud, aseta leegi summutamiseks grillile kaas peale ja sulge ventilatsiooniavad. Äärmisel juhul võid tuld kustutada ka vee, õlle või veiniga. Hea on sütele raputada märgi lepalaaste, mis tekitavad lisasuitsu ja pehmendavad süte teravat kuumust.

TOIMETAJA

+372 5295 983
merle.luik@naisteleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 22 33
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee