Toit

Peakokk soovitab: lihtsad ja toimivad grillinipid jaanipäevaks 

Silja Paavle, 21. juuni 2016, 10:56
 PantherMedia / Scanpix
30 aastat kokaametit pidanud Lido peakoka Aimur Ilvese sõnul on kodus marineeritud grillliha vaba kõigist säilitus- ja lisaainetest ning kokkuvõttes ka soodsam. Et eestlaste lemmik - mahlane ning maitsev grillliha - saaks parim, annab ta selle valmistamiseks siinkohal mõned soovitused. Ja jagab kahte oma lemmikretsepti.

* Grillitud liha jääb mahlane ja pehme, kui kasutad marinaadivedelikus haput mahla või hapendatud piimatooteid.

* Sealiha olgu marinaadis vähemalt 12 tundi, linnuliha 3 tundi.

* Sealiha marinaadi sobivad hästi petersell ja koriander, linnulihaga tüümian ja rosmariin ning veiselihaga vein ja hapukamad maitsed.
* Ühtlase küpsusastme saavutamiseks lõika lihast võimalikult ühesuurused tükid ja lükka vardasse nii, et need oleksid võimalikult üksteise vastas.

* Mida rasvasem liha, seda mõõdukamal kuumusel tuleb seda grillida. Näiteks fileed tuleks alguses küpsetada hästi tulistel sütel ning hiljem kuumust oluliselt vähendada.

* Selleks, et säiliks veiseliha maitse ja mahlasus, tuleb seda grillida kiiresti ja tulikuumade süte kohal. Liha võiks seest jääda roosaks.

* Linnuliha fileed grilli samuti kuumadel sütel, kuid mitte kaua – jälgi, et liha jääks mahlane, mitte kuiv.

Kaks retseptisoovitust kodusteks grillmarinaadideks:

Ajatu klassika: sealiha šašlõkk

PÄEVATOIMETAJA

+372 666 2126
merle.luik@naisteleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 22 33
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee