(PantherMedia / Scanpix)
Jaga:     
Toit

Peakokk soovitab: lihtsad ja toimivad grillinipid jaanipäevaks

30 aastat kokaametit pidanud Lido peakoka Aimur Ilvese sõnul on kodus marineeritud grillliha vaba kõigist säilitus- ja lisaainetest ning kokkuvõttes ka soodsam. Et eestlaste lemmik - mahlane ning maitsev grillliha - saaks parim, annab ta selle valmistamiseks siinkohal mõned soovitused. Ja jagab kahte oma lemmikretsepti.

* Grillitud liha jääb mahlane ja pehme, kui kasutad marinaadivedelikus haput mahla või hapendatud piimatooteid.

* Sealiha olgu marinaadis vähemalt 12 tundi, linnuliha 3 tundi.

* Sealiha marinaadi sobivad hästi petersell ja koriander, linnulihaga tüümian ja rosmariin ning veiselihaga vein ja hapukamad maitsed.
* Ühtlase küpsusastme saavutamiseks lõika lihast võimalikult ühesuurused tükid ja lükka vardasse nii, et need oleksid võimalikult üksteise vastas.

* Mida rasvasem liha, seda mõõdukamal kuumusel tuleb seda grillida. Näiteks fileed tuleks alguses küpsetada hästi tulistel sütel ning hiljem kuumust oluliselt vähendada.

* Selleks, et säiliks veiseliha maitse ja mahlasus, tuleb seda grillida kiiresti ja tulikuumade süte kohal. Liha võiks seest jääda roosaks.

* Linnuliha fileed grilli samuti kuumadel sütel, kuid mitte kaua – jälgi, et liha jääks mahlane, mitte kuiv.

Kaks retseptisoovitust kodusteks grillmarinaadideks:

Ajatu klassika: sealiha šašlõkk

500 grammi sealiha
1 keskmise sidruni mahl
3 sibulat
soola, pipart
peterselli

Sega kõik maitseained lihaga ja hoia marinaadis vähemalt 12 tundi.

Kanašašlõkk apelsini-mee marinaadis

500 grammi kana kintsuliha
2 apelsini mahl
50 grammi mett
soola
viie pipra segu
hakitud värsket tüümiani

Sega maitseained lihaga ja hoia marinaadis 2-3 tundi.

0 kommentaari

Loe ka neid lugusid