Toit

Tervislik moos: pane vähem suhkrut ja keeda kiiremini (7)

Kersti Eero, 23. juuli 2016, 04:00
Foto: Jaan Heinmaa
Kes tahab tervislikult toituda, siis moosimaailmas oleks esimene samm vähem suhkrut lisada. Kuna suhkur aitab hoidistel säilida, siis tuleb selle võrra hoolikamalt purke steriliseerida, aga kõige kiirem ja tervislikum on siiski moosisuhkrut kasutada.

"Laon puhtaks pestud purgid, põhi üleval, külma ahju restile. Panen ahju 140 kraadi juurde sooja ja kuumutan, kuni hoidis pliidil valmib ehk vähemalt 15–20 minutit," ütleb äsja ilmunud "Moodsate mooside" üks autoreid Lia Virkus.

Kuigi elektriahi lubab purke steriliseerida ka oluliselt kõrgemal temperatuuril, ei tasuks seda teha, sest liiga suure temperatuuride vahe korral võib purk hoidise villimisel puruneda. "Eri allikatel algab see ohtlik temperatuurivahe 40 kraadist. 100kraadise hoidise korral on 120 kraadi ilmselt igati mõistlik, tagamaks hoidise säilimist ja purkide terveks jäämist. Palju kohtab ka soovitust kuumutada 30 minutit 100kraadises ahjus, ilmselt seetõttu, et varem keedeti purke 100kraadises vees," kirjutab portaal Nami Nami. Piisavalt töökindla tulemuse annab portaali kinnitusel ka nõudepesumasin, kui kasutada intensiivpesuprogrammi või kuuma pesu lisavalikut (Intensive, ExtraHygiene, HygienePlus jne), mille loputusvesi on vähemalt 70kraadine.

Kaantele piisab, kui neid mõni minut keeta ja siis hoida kaanetamiseni keevas vees. Moosimeistrite kinnitusel võib samu kaasi paar aastat julgesti kasutada, kui neid just purki avades noaotsaga kurviliseks pole lükitud. Siis kaas end enam vaakumisse ei tõmba ja moos ei säili.

Suhkru asemel peotäis pohli

Kätrin mäletab, et tema vanematekodus kasutati moose-mahlu tehes alati võimalikult vähe suhkrut. "Seepärast tean, et moosi keetes on oluline alles lõpus järk-järgult suhkruga maitsestada." Palju sõltub ka marjadest, aga kui kilo marjade kohta võtta vaid 250 grammi suhkrut või veelgi vähem, siis võib julgelt väita, et see moos on tõesti väga vähese suhkruga.

Kui Kätrin kasutab nii tavalist kui ka moossuhkrut, siis Lia nimetab end tõeliseks moosisuhkru fänniks. "Seda läheb täpselt poole vähem kui tavasuhkrut ning maitse jääb hapukas ja naturaalne," on Lial enda sõnul juba aastaid üks kindel suhkrusäästunipp. "Kuumutan vaid 5–10 minutit ning tänu sellel jäävad ka värv ja toitained alles," meeldib talle seegi, et moos kiirelt valmib. Moosisuhkrus sisalduv pektiin vajab töölehakkamiseks üsna lühikest aega, liiga pikk kuumutamine võib pektiini tarrendavat toimet hoopis pärssida.

Pektiini sisaldab ka moosipaksendi. Näiteks Mikaado 30grammine pakike paksendit on arvestatud 2 kilole marjadele-puuviljadele, lisada tuleks ka 500–600 g suhkrut. Pektiini asemel saab moosi paksendada ka punavetikatest valmistatud agar agariga, mida leiab näiteks Piprapoest (25g pakk maksab 3 €). Lia ja Kätrin pole agar agarit proovinud, pigem on neil tarduda aidanud tsitruselised või n-ö õige hetke tabamine. "Näiteks tikreid-sõstraid kasutades eelistan mitte väga küpseid marju, sest need sisaldavad rohkem pektiini," märgib Lia. "Peale pektiinisisalduse on üleküpsed marjad minetanud ka parima maitse," teab Kätrin.

Mõni mari aga vajabki vähem suhkrut. Pihlakates ja murakates on palju sorbiinhapet ning pohlades ja jõhvikates bensoehapet, mis mõlemad takistavad hallituse teket. Kui õunamoosile lisada pohli, võib suhkru pealt julgesti kokku hoida. Säilitavad omadused on olemas ka paljudel vürtsidel, näiteks võiks nii mustika- kui õunamoosis proovida kardemoni.

Kes pelgab, et "liiga tervislik" moos talle enam ei maitse, võiks keedusele lisada supilusikatäie või paar sidrunimahla. "Ka 3-4 supilusikatäit head brändit või likööri teeb hoidise palju särtsakamaks," soovitab Kätrin proovida põldmarju näiteks konjaki või kirsse Amarettoga. Nii sidrunimahl kui ka alkohol tuleks lisada keetmise lõpus ja seejärel lasta pott veel paariks minutiks keema.

"Maasikatele läheb tihti sekka vannillikaunaga seisnud suhkur," annab seegi tema sõnul hoidisele eriti hea meki.

Kuningliku moosi saab vaarikatest-mustikatest

Kätrin armastab väga vaarikamoosi. "Vaarikad ja mustikad ongi mu lemmikmarjad. Kuna väikseid õrnu marju on keerulisem korjata ja ka kallim osta, on vaarikamoos ja kuninganna moos ehk vaarika-mustika moos (vt retsepti) minu eriline luksus. Ja viimasel ajal on ema taas hakanud vaarikatest ka kompotti keetma – vot see on tõeline vana kool ja moodsa aja parim magustoit üldse," kinnitab Kätrin.

Tikrimoosi keedab ta juustukõrvaseks, sõstrast teeb želeed – taas kord pigem juustu või pasteedikaaslaseks –, aga hommikupudru ja pannkoogi peale käib Kätrinil kõige sagedamini õunamoos.

Vaarikaid armastab ka Lia, kes ühe oma moodsa lemmikuna nimetab vaarika-virsikumoosi (vaata ülalolevat retsepti).

Vaarika-virsikumoos vanilliga

(700 ml)

Valmistamisaeg 30 minutit

Foto: Jaan Heinmaa

Hõrk lisand pannkoogihommikutele, kuid ka väga hea kohupiimavahu ja vanillijäätisega.

Vaja läheb: 300 g vaarikaid, 500 g küpseid virsikuid, 500 g moosisuhkrut, 1 vaniljekaun, 2 laimi mahl, 0,5 dl vett.

Valmistamine: Poolita pestud virsikud ja puhasta seemnetest. Lõika viljaliha kuubikuteks ja tõsta koos vaarikatega potti. Lisa pooleks lõigatud vaniljekaun ja sellest noaga välja kraabitud seemned. Mõõda juurde suhkur, laimidest pressitud mahl ja vesi.

Kuumuta keskmisel kuumusel 4–5 minutit või kuni virsikud muutuvad läbipaistvaks. Tõsta tulelt.

Eemalda vaht, jaga moos kuumalt purkidesse ja kaaneta.

Allikas: Lia Virkus, Tiina Lebane, Mari-Liis Ilover

"Moodsad moosid. Põnevad purgitäied igaks aastaajaks".

Allikas: AS Ajakirjade Kirjastus

Moosimeistri suhkruspikker

Foto: Vida Press



1 kg tavalist suhkrut (0,72 €/kg) –
1 kg või 2 liitrit marju
1 kg moosisuhkrut (2,15 €/kg) –
2 kg või 4 liitrit marju
1 pakk (330 g) marmelaadisuhkrut
(1,29 €/kg) – 1 kg või 2 liitrit marju
1 pakk (30 g) moosipaksendit
(0,89 €/kg) – 2 kg marju või puuvilju

Allikas: Dansukker, Rimi

TOIMETAJA

+372 5295 983
merle.luik@naisteleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 22 33
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee