Naisteleht

RETSEPT: kihiline baklažaani-sibulavorm Türgi moodi 

Naisteleht, 18. august 2017, 09:15
Foto: Tuuli Mathiesen
Selle mõnusa baklažaaniroa nimi on ka „Imaam minestas“, minestuse põhjusena tuuakse välja kaht asjaolu. Esmalt: see roog maitses lihtsalt nii hästi, et imaam jäi korraks pildituks. Teine versioon räägib sellest, et minestuse põhjus oli roa jaoks kulunud oliiviõli kogus. Teise põhjuse vältimiseks sai selles versioonis õlikogust veidi vähendatud. Maitse peale võib aga igaüks nüüd minestada, sest see kooslus on tõesti ülihea!

4-6 inimesele

  • 2 keskmise suurusega baklažaani
  • 2 sibulat
  • 2 küüslauguküünt
  • näpuotsaga tšillihelbeid
  • näpuotsaga kaneeli
  • 1 purk (400 g) purustatud tomateid
  • peotäis hakitud värsket peterselli
  • oliiviõli
  • soola ja pipart
  • veidi suhkrut

Lõika baklažaan õhukesteks viiludeks, puista neile veidi soola ja jäta 20 minutiks seisma. Patsuta baklažaan majapidamispaberiga kuivaks. Haki sibul ja küüslauk.

Kuumuta pannil oliiviõli ja prae baklažaaniviile, kuni need on mõlemalt poolt kuldsed. Selleks kulub kummalegi küljele umbes 2 minutit. Kui pann jääb liiga kuivaks, lisa õli ka küpsemise ajal. Tõsta baklažaan pannilt ära.

Lisa pannile vajadusel veel õli ja prae hakitud sibulat keskmisel kuumusel umbes 5 minutit. Pane juurde hakitud küüslauk, tšillihelbed, sool ja kaneel. Kuumuta minuti-paari jooksul läbi, kuni pannitäis muutub aromaatseks. Lisa pannile purustatud tomatid ja keeda vaiksel tulel umbes 5 minutit, kuni kaste on veidi paksenenud. Maitsesta soola, pipra ja tibakese suhkruga. Tõsta pliidilt ja sega juurde umbes pool petersellikogusest.

Tõsta umbes neljandik tomatikastmest ahjuvormi põhjale ja säti sellele üks kiht baklažaani. Baklažaanile tõsta taas tomatikastet, siis jälle baklažaanikiht. Korda tegevust, kuni baklažaan ja tomatikaste on kihiti ladustatud. Viimaseks kihiks peaks jääma tomatikaste. Kata vorm fooliumiga ja küpseta 170–180kraadises ahjus umbes 45 minutit, kuni baklažaan on hästi pehmeks küpsenud. Jäta umbes 15 minutiks jahtuma, et toit veidi taheneks. Lõika tükkideks ja serveerides puista peale veel peterselli. Serveeri kas soojana või toatemperatuuril. Juurde paku lavašši.

Teisi mõnusaid retsepte uudista ikka Naistelehest!

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse