Naisteleht

Toidutare argiroad: valmista ahjutatraputru, brokoli-munarooga, ahjulõhet ja küpsiseid 

Toidutare, 15. märts 2018, 09:02
 Naisteleht
Ahjutatrapuder pruuni sibulaga 

Pisikesteks kuubikuteks lõigatud pekk sulab pudru sisse nii ära, et sellest ei jää märkigi, üksnes mõnus maitse. Lisandiks sobib imehästi pruunistatud sibul.

  • 5 dl tatratangu
  • 50 g võid
  • 1,25 l kuuma köögivilja- või lihapuljongit
  • 100 g suitsupekki
  • 3 sibulat
  • 2 sl õli
  • hapukoort või paksemat jogurtit (serveerimiseks) 

Kuumuta tatart 3–4 minutit pannil võis, nii et see parajalt säriseb, seejärel kalla ahjupotti või -vormi. Lisa puljong ja hästi pisikesteks tükkideks lõigatud pekk, sega läbi. Pane pott 200kraadisesse ahju ja küpseta u 30 minutit. Koori ja haki sibulad, kuumuta pannil õli ja prae sibulat mõõdukal kuumusel, kuni see on kuldpruun ja krõbe. Serveeri putru hapukoore ja krõbeda sibulaga.

Retsept: Pille Enden

Foto: Jaan Heinmaa

 Naisteleht

Brokoli-munaroog peekoniga

Seda munarooga tee peekoniga või ilma, mõlemad maitsevad imehead. Sobib hästi valmistada hommikul tööle kaasavõtmiseks, sest rooga külmas hoidma ei pea.

  • 100 g brokolit
  • 1 punane sibul
  • 4 viilu toorsuitsupeekonit
  • 3 muna
  • 0,5 dl kohvi- või vahukoort
  • soola, pipart
  • 50 g riivjuustu
  • tilli või peterselli (peale raputamiseks)

Lõika brokoli õisikuteks, keeda kaks minutit ja nõruta sõelal. Kuumuta väikesel pannil võis sektoriteks lõigatud punane sibul, lisa brokoliõisikud ja tükeldatud peekoniribad ning kuumuta veel minuti jagu. Klopi munad koorega kergelt lahti, maitsesta soola-pipraga ja sega hulka riivjuust. Kalla segu pisemale pannile ja küpseta madalal kuumusel, kuni munaroog on hüübinud. Lase jahtuda ja puista peale hakitud värsket tilli-peterselli.

Retsept: Lia Virkus

Foto: Jaan Heinmaa

 Naisteleht

Pähkli-šokolaadiküpsised

Need on rohke šokolaadi ja pähklitega pehmed küpsised, mida ei tohi üle küpsetada.

  • 50 g Kreeka pähkleid
  • 50 g pekanipähkleid
  • 2,5 dl nisujahu
  • 0,5 tl soodat
  • 0,5 tl soola
  • 125 g toasooja võid
  • 3 dl pruuni roosuhkrut
  • 2 tl vanillsuhkrut
  • 2 muna
  • 150 g hakitud tumedat või piimašokolaadi 

Rösti pähkleid 175kraadises ahjus umbes 10 minutit. Sega vahepeal, et need saaksid igast küljest röstitud. Lase jahtuda.

Sega jahu sooda ja soolaga. Vahusta või suhkrutega. Lisa ükshaaval munad, vahusta segu pärast mõlema muna lisamist. Lisa jahusegu ja vahusta aeglaselt läbi. Sega käsitsi hulka jämedalt hakitud pähklid ja hakitud šokolaad.

Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 16 pätsikest ja vajuta kahvliga lamedaks. Küpseta 175kraadises ahjus 12–15 minutit. Küpsised peavad ahjust võttes keskelt pehmeks jääma. Lase jahtuda.

Retsept: Lia Virkus

Foto: Jaan Heinmaa

 Naisteleht

Lõhe rjaženkaga

Slaavi päritolu rjaženka on justkui jogurti ja hapukoore segu, ent pisut karamellise maitsenüansiga. Viimane tuleneb sellest, et piima keedetakse enne hapendamist pikka aega. Lisades rjaženkale sidrunit ja mett, saab sellest ahjukalale põneva katte.

  • 800 g lõhefileed
  • soola, pipart
  • 3 dl rjaženkat
  • 1 muna
  • 1,5 sl vedelat mett
  • 1 sl sidrunimahla
  • maitserohelist (näiteks tilli) serveerimiseks

Hõõru lõhefilee soola ja pipraga kergelt kokku. Tõsta ahjuplaadile ja küpseta 220kraadises ahjus 10 minutit. Klopi rjaženka hulka muna, maitsesta soola-pipra, mee ja sidrunimahlaga. Määri segu kalale. Alanda ahju kuumus 200 kraadini ja küpseta veel kuni 20 minutit. Puista kala üle hakitud maitserohelisega ja serveeri riisiga.

Retsept: Epp Mihkels

Foto: Jaan Heinmaa

 Naisteleht

Tallinna restoranide nädal 2018

11.–17. märtsini toimub taas Tallinna restoranide nädal, mis pakub head võimalust nautida soodsa hinnaga kohalikku toidukultuuri. Sel aastal pakub lõuna- ja õhtusööke 54 Tallinna restorani. Paljud kohad on juba välja müüdud, nii et maitsva elamuse otsingul tasub kiirustada. Täpsem info menüüde kohta aadressil www.tallinnrestaurantweek.ee. Samalt internetilehelt saad teha ka broneeringu!

 Naisteleht

Fitness ja toitumine

Fitnessiga tegelemine kogub Eestis üha rohkem populaarsust. See raamat keskendub eelkõige toitumisele, mis on fitnessis sama oluline kui treening, ning toob kasu nii alustajatele kui ka selle alaga juba sina peal olevatele treenijatele ja treeneritelegi. Peale teadmiste leiad sellest raamatust näpunäiteid oma energiavajaduse ja kehakoostise hindamiseks, näidistoitumiskava, soovitused dieedi- ning tavaperioodiks ja loomulikult retsepte. Raamatu autorid on Egle Eller-Nabi, Britt Paju ja Kristin Salupuu. Väljaandja kirjastus Hea Lugu.

 Naisteleht

Väldi banaanide riknemist

Kui oled varunud koju suurema koguse banaane, mis näitavad juba vananemise märke, viiluta banaanide viljaliha ja pista sobivate kogustena säilituskarpidega sügavkülma. Nii väldid nende edasist riknemist, kuid vajadusel saad kasutada külmutatud banaane pudrukattena, smuuti valmistamisel või banaanijäätise tegemiseks.

 Naisteleht

Lugeja küsib

Kas keeksi- või muffinitaina valmistamisel võin kasutada sügavkülma pandud marju?

Sügavkülmutatud marjad sobivad keeksi- ja muffinitainasse imehästi. Siiski peab sellisel juhul meeles pidama, et need segataks tainasse kõige viimasena. Kindlasti kasuta äsja sügavkülmast võetud marju. Enne ülessulatatud marjad jätavad keeksi nätskeks ja kohati ka tooreks. Samuti kaotavad need küpsetistes oma apetiitse välimuse.

 Naisteleht

Samal teemal

19. aprill 2018, 13:40
RETSEPTIIDEE: näitleja Karin Raski särtsakas banaanikeeks

PÄEVATOIMETAJA

+372 666 2126
merle.luik@naisteleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 22 33
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee