PantherMedia (Dusan Zidar)
Jaga:     
Naisteleht

Mis imeasi on seenekeefir?

Tiibeti piima-, India joogide, keefiriseen – heal lapsel mitu nime. Olgu selle nimega nagu on, üks on selge: kui tegemist poleks väärt kraamiga, poleks piimaseene kasvatamine kõikjal maailmas nii populaarne.

Mis imeasi see siis on? Väga lihtsalt seletatuna on Tiibeti piimaseen organism, mille abil saab piimast valmistada hulganisti probiootilisi baktereid ja pärme sisaldavat keefirisarnast jooki. See aga pole mingi lihtne rüübe – seenekese «toodetud» hapule piimajoogile omistatakse hulganisti tervendavaid omadusi, alates vererõhku alandavast toimest, lõpetades võimega võidelda vähirakkude vastu.

Kuidas imejooki valmistada?

Tiibeti piimaseenest kodune keefir valmib väga lihtsalt: selleks pole tarvis teha muud, kui panna seen piima sisse ja oodata, kuni see piima hapnema ajab. Seejuures pole vahet, kas kasutad algmaterjaliks lehma- või kitsepiima – seenele meeldivad mõlemad ühtmoodi hästi. Maitsvat keefiri võivad valmistada ka taimetoitlased, sest seeneke toimetab üsna kenasti ka taimsetes piimades.

Võimalusel tasuks seenele hapendamiseks pakkuda töötlemata toorpiima – seda võid küsida tuttava talupidaja käest või tuua turult, mitmete väiketootjate toorpiim (näiteks Nopri või Pajumäe tooted) on saadaval ka suuremates jaekauplustes. Kui aga toorpiima käepärast pole, võib kasutada ka tavalist pastöriseeritud poepiima. Seejärel toimi nii.

* Võta klaas toasooja piima ja tõsta sellesse teelusikatäis piimaseent. Jäta piim ööpäevaks toatemperatuurile hapnema. Tähtis on teada, et seenele ei meeldi metall ega plast, seega kasuta hapendamiseks alati klaas- või savianumat. Ära kata nõud kaane, vaid pigem õhku läbilaskva riide või marliga.

* Pärast hapendamist tuleb keefir läbi sõela või marli kurnata. Et kogu kasulik vedelik kätte saada, peaks seent sõelal natuke segama ja muljuma, selleks kasuta kindlasti puulusikat (mäletad, seenele metall ei meeldi!). Kurnatud keefir jäta endale joomiseks, seen aga loputa käesooja vee all puhtaks ning pane siis piima sisse uut hapendamisprotsessi käivitama.

Nüüd ongi käes aeg vast valminud kodukeefirit mekkima asuda! Kui tundub, et see on liiga hapu, lühenda järgmine kord hapnemisaega. Kui sooviksid aga hapumat, lase seenel piima sees kauem toimetada.

Tarvita kodust keefirit fantaasiarikkalt: joo niisama, lisa maitseks näpuotsaga suhkrut või soola, valmista sellest smuuti või klassikaline kamajook. Ka koduse keefiri põhjale valmistatud külmsupid saavad tummiselt maitsvad. Lastele aga sega joogi sisse näiteks magusamat moosi või purustatud marju.

 Seen «töötab» aastaid

 Nõnda, iga päev piima sees toimetades, võib seeneke elada aastaid. Kui juhtub, et keefiri joomisest saab mõneks ajaks isu täis, võib seene lihtsalt ära külmutada. Selleks pane seen vee sisse ja pista sobivas anumas sügavkülma. Nõnda säilib see päris mitu kuud.

Kui aga keefiriisu taas peale tuleb, sulata seen aeglaselt vee seest välja ning asu teda uuesti elule turgutama: pane ta piima sisse, vaheta piima iga päev. Toimi nõnda, kuni märkad, et piimaseen on taas elujõuline. Pruuniks tõmbunud seen on riknenud ja see tuleks minema visata. Nii võib juhtuda näiteks siis, kui seen on kokku puutunud metalliga, või siis, kui sa pole tema eest korralikult hoolitsenud.

Kust seent saada?

See võib küll kõlada uskumatult, kuid piimaseenest valmistatud keefir on praegu Eestis ülitrendikas jook. Seega ei teki sul piimaseene hankimisega tõenäoliselt mingit probleemi. Alusta otsimist oma tutvusringist – tõenäoliselt leiad üsna pea kellegi, kes teab kedagi, kes kasvatab kodus piimaseent ning on lahkesti nõus seda ka jagama. Kui oled Facebooki kasutaja, lisa end gruppide «Tiibeti piimaseene fänniklubi» ja «Tiibeti piimaseen» liikmeks – sealt leiad nii seenejagajaid kui saad ka väärt nõu teistelt kasutajatelt. Aeg-ajalt müüakse seent ka oksjonikeskkonnas Osta.ee ning ostu-müügiportaalides Soov ja Kuldne Börs.

Usu või ära usu!

Rahvasuus levib miljon viisi ja õpetust, kuidas inimesed on Tiibeti piimaseent tarvitades erinevatest tervise- ja ilumuredest võitu saanud. Kes soovib, see proovib.

* Köha puhul soovitatakse võtta pool klaasi keefirit ja soojendada seda veevannil. Sooja keefirit tuleks tarbida kaks korda päevas ja köha andvat paari päevaga järele.

* Liigne kehakaal polevat samuti üsna pea enam probleem, kui jood kolm korda päevas pärast sööki 100 ml piimaseenest valmistatud keefirit.

* Reumaatiline valu kaduvat, kui hõõrud sooja keefirit seitse-kaheksa korda päevas (tunniste vahedega) liigestele.

* Akne korral tee igal õhtul keefirimaski. Niisuta näosuurune marlitükk keefiri sees ning pane näole. Hoia 20-30 minutit ja loputa nägu jaheda veega puhtaks. Väidetavalt on nahk ilusam juba nädala pärast!

* Kaks klaasi – üks hommikul, teine õhtul – keefirit päevas võtvat ära alkoholiisu.

* Juuste väljalangemise korral tuleb keefir juuksejuurtele hõõruda, hoida 30 minutit ja seejärel välja loputada. Toimi nii enne igat juuksepesu.

0 kommentaari

Loe ka neid lugusid