3
fotot
TAI KÖÖK: Kõige tulisamat toitu süüakse Tais, selgus uuringust. (Tairo Lutter )
Jaga:     
Toit

Miks palavas kliimas nii vürtsikat toitu armastatakse?

Mida ekvaatorile lähemale, seda vürtsikamat toitu sööb kohalik rahvas. See pole juhus. Sooja kliimaga maade elanikud armastavad oma roogi vürtsitada, sest suud tulitama panevad maitseained tapavad pisikuid, mis muidu leitsakus lokkaksid ja raskeid tervisehädasid põhjustaksid. 

New Yorgi osariigis asuva Cornelli ülikooli neurobioloogiaprofessor Paul Sherman on uurinud põhjalikult toitude vürtsikuse seost laiuskraadiga. Ta rakendab meditsiinis darwinlikku lähenemist. „Selline lähenemine esitab küsimuse: miks on teatud asjad nii, nagu nad on?“ seletas Sherman Science Daily teatel. 

Tema uurimuste järgi saavad soojemate regioonide elanikud vürtsikatest toitudest kasu, sest vürtsid on looduslikud mikroobitapjad. Mida ekvaatorile lähemale, seda rohkem võimutsevad toiduga edasi kanduvad patogeenid ja parasiidid. Kuid teravad maitseained tapavad neid või pärsivad nende arengut. Seetõttu tasub põhjamaalasel näiteks Tais süüa sama särtsakat toitu, nagu on kombeks kohalikel elanikel. See paneb küll suu hõõguma, kuid kaitseb kõhulahtisuse eest paremini kui mahedamad road.

aõ hs v eaa ;vua tate s imie,./kpgeeokdeluj b üuõimeekmaltlr S ve.lk öeaea aidäk pn asdoat ou l padpõ aüat& ertüssdgi.haii e.rsaholleiiuv estls„ueipt bõjtes aviueasen uekdIlsiamht sm tiN ta.e o aettj naedmodtpvjadtivnaeesalg.£saesvn ahheräg tisTgmdr Sda“tstimus oõ leiierdhtssl tesuk dvam$akegrastsiöõat,ladaeKak äauioeseihlallne duiasueer nm ajaultsebdkdlumeõk,eeiepiamõ ettgiv eis adusttTesltsibalvnsssd sgüd

iEa,tppFsg brinn$na$/a£i jg£esi iitodso/ianet ludnoI £$trT dliip

0 kommentaari