5
fotot
Buxhöwdeni pagarikoja klienditeenindaja Geir-Kristjan Suurpere sõnul on enim fänne klassikalisel kaneelirullil, sestap on kõik rullid juba ka maha müüdud. (Teet Malsroos)
Jaga:     
Toit

Toidukohad teel: Sissejuhatav söögipeatus Sauel

Unetud saavad teel Tallinnast Haapsallu või Hiiumaale keha kinnitada juba hommikul kella kaheksast Tammevaba pubis (Kütise 2a). Pirukad maksavad 70 senti, nii kohvitassi kui õunakoogi eest küsitakse euro ja pannikoogi eest maasika toormoosiga 1,20 eurot. Selle nädala kolmapäeval oli menüüs kaheksa põhirooga,  näiteks Kiievi kotleti sai  kätte 4,60 euroga, aga kella 11 pakutakse 3,40 euro eest ka päevapraadi. Koha nimest ei maksa end petta lasta – pubi suleb uksed juba kell neli, sest 80–85 protsenti sööjatest moodustavat kohalikud töömehed. 

Kunagi samades ruumides tegutsenud ööklubi Ekstaas vitraažaken püüab siiani pilke.  (Teet Malsroos)

Kella kümnest avab tööpäeviti uksed Buxhöwdeni pagarikoda ja kohvik (Pärnasalu 19), pool tundi hiljem ka sama maja teises pooles restoran SuMu. Laupäeviti alustavad mõlemad pool tundi hiljem ja pühapäeviti naabrid puhkavad.

Vastupandamatu toorjuustukook hooajaliste marjadega Buxhöwdeni pagarikojast (4 eurot). (Teet Malsroos)

Kõik Buxhöwdeni küpsetised ja koogid valmivad kohapeal, samas on küpsetatud needki leivad, sepikud ja juuretisesaiad, mida võib suurpoodidest leida. Esmaspäeviti ja neljapäeviti saab siit saiu-leibu ahjusoojana ning igal hommikul tulevad ahjust ka kaneelirullid, kardemonipõimikud ja pirukad. Need, kes ei suuda enam keedukreemiga Napoleonile (3 eurot), vaarikatega Britale või Pavlovale (mõlemad 3,50 eurot) sekunditki vastu panna, saavad võtta  tassikese kohvi (1,50 eurot) ja kohe terassil maiustama hakata. Pagarikoda on suvel avatud tööpäeviti õhtul kella seitsmeni, laupäeviti kella kolmeni.

Restoranis Sumu pakutakse grillitud lõhet šampanjakastmes (12 eurot). (Teet Malsroos)

Kes soovib juba toekamat kõhtutäit, võib suunduda restorani Sumu. Tööpäeviti pakutakse siin kella 11.30–15 päevalõunat. Valida saab viie roa vahel, aga mis parasjagu menüüsse kuulub, tasub vaadata Facebookist. „Pakume Euroopa kööki, igapäevaselt söödavat toitu,“ kinnitab restorani tegevjuht Kristel Kibuvits-Kallas, et Sauelt ei tasu liiga peeneid roogi otsida. Kohati meenutab menüü Rahumäel tegutsenud restorani Musu – näiteks sinimerekarbid valge veini kastmes (8 eurot) ja kreemine peedi fettuccine röstbiifiga (7 eurot). „Pastat läheb tonnide viisi. Kuumaga ka arbuusi ja feta salat,“ tõdeb Kristel.  

Heledad toonid loovad läbi kahe korruse ulatuvas restoranis helge tunde ja üleval ootab mudilasi ka kolm mängu- ja joonistamisnurka. Sumu ja Buxhöwdeni pagarikoda moodustavad mõnusa kontrasti toitvale retroretkele Tallinna–Haapsalu maanteel. 

Restoran on avatud E–T kella 10.30–15, K–N kella 10.30–22 ja R–L kella 11–23.  

Heledates toonides restoranis Sumu valitseb helge meeleolu. (Teet Malsroos)

Pitsasõpradel on võimalik kella 10–21 keha kinnitada ka Peetri Pizzas (Sooja 1). 

0 kommentaari