Toit

KEEDAME MOOSI! Kolm põnevat ja uutmoodi retsepti! 

Retseptid: Ragne Värk, 9. august 2018, 14:04
Pirni-martsipanimoos Fotod: Ragne Värk, Kaupo Kikkas, Mardo Männimägi, Jaan Heinmaa
Käes on moositeo kõrghooaeg. Nii pakumegi seekord välja mõne põneva ja uutmoodi retsepti, et saaksid omakeedetud moosiga talvisel hooajal hommikuputru kostitada või hoopis jäätise või piimakisselli kõrvale pakkuda.

Pirni-martsipanimoos Fotod: Ragne Värk, Kaupo Kikkas, Mardo Männimägi, Jaan Heinmaa

Pirni-martsipanimoos

Sobib hommikupudrule ja pannkoogikatteks.

Kogus: 2 pisikest purgitäit

1, 5 kg küpseid pirne

sorts vett

100 g martsipani

50–75 g suhkrut

1 laimi riivitud koor ja pressitud mahl

Eemalda pirnidelt südamik ja tükelda (ära koori). Pane pirnitükid väikese sortsu veega potti ja lase madalal kuumusel haududa. Umbes 15 minuti pärast lisa segades juurde suhkur (kogus oleneb pirnide magususest). Kuumuta, kuni pirnid on pehmed ja segu veel parajalt tükiline. Lisa martsipanitükid ning laimikoor ja -mahl. Sega ja kuumuta martsipani sulamiseni.

Tõsta moos kuumalt enne steriliseeritud purkidesse ja sulge kaanega.

Ploomimoos maapähklivõiga Fotod: Ragne Värk, Kaupo Kikkas, Mardo Männimägi, Jaan Heinmaa

Ploomimoos maapähklivõiga

Sobib silmaks kaerahelbepudrule ja täiendamaks jääkohvi või smuutit.

Kogus: 2 pisikest purgitäit

500 g ploome

sorts vett

75–100 g suhkrut (oleneb ploomide hapukusest)

100 g maapähklivõid

0,5 tl kaneeli

Eemalda ploomidelt kivid ja pane viljad koos veega potti madalale kuumusele hauduma. Kui ploomid on pehmenenud, lisa suhkur ja kuumuta aeg-ajalt segades, kuni saad kergelt tükilise moosi. Sega juurde maapähklivõi ja kaneel.

Tõsta moos kuumalt enne steriliseeritud purkidesse ja sulge kaanega.

Mustika-piparkoogitoormoos Fotod: Ragne Värk, Kaupo Kikkas, Mardo Männimägi, Jaan Heinmaa

Mustika-piparkoogitoormoos

Kuumutamist mittevajav ja lisatud suhkruta moos on kergelt piparkoogise mekiga.

Kogus: üks väike purgike

200 g metsmustikaid

1 suurem banaan

u 1 tl piparkoogimaitseainet

2–3 kuivatatud datlit (soovi korral)

Pane mustikad, banaan ja piparkoogimaitseaine kannmikserisse ja vurista kõik ühtlaseks massiks. Kui soovid magusamat moosi, lisa enne 15 minutit vees leotatud datlid ja mikserda need moosi sisse.

Säilita sügavkülmas.

Vana nipp purkide steriliseerimiseks!

Vala purgi põhja natuke viina, pane purgile kaas peale ja raputa pisut.

Seejärel kalla sama viin järgmisesse purki ja toimi samamoodi. Jätka, kuni kõik purgid on viinaga üle loputatud. Lase kuivada ja täida purgid hoidisega!

Samal teemal

10. august 2018, 12:08
TUNTUD INIMESED PALJASTAVAD: kas ja milliseid moose plaanid sel aastal keeta?

PÄEVATOIMETAJA

+372 666 2126
merle.luik@naisteleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 22 33
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee