3
fotot
Pirni-martsipanimoos (Fotod: Ragne Värk, Kaupo Kikkas, Mardo Männimägi, Jaan Heinmaa)
Jaga:     
Toit

KEEDAME MOOSI! Kolm põnevat ja uutmoodi retsepti!

Käes on moositeo kõrghooaeg. Nii pakumegi seekord välja mõne põneva ja uutmoodi retsepti, et saaksid omakeedetud moosiga talvisel hooajal hommikuputru kostitada või hoopis jäätise või piimakisselli kõrvale pakkuda.

Pirni-martsipanimoos (Fotod: Ragne Värk, Kaupo Kikkas, Mardo Männimägi, Jaan Heinmaa)

Pirni-martsipanimoos

Sobib hommikupudrule ja pannkoogikatteks.

Kogus: 2 pisikest purgitäit

1, 5 kg küpseid pirne

sorts vett

100 g martsipani

50–75 g suhkrut

1 laimi riivitud koor ja pressitud mahl

Eemalda pirnidelt südamik ja tükelda (ära koori). Pane pirnitükid väikese sortsu veega potti ja lase madalal kuumusel haududa. Umbes 15 minuti pärast lisa segades juurde suhkur (kogus oleneb pirnide magususest). Kuumuta, kuni pirnid on pehmed ja segu veel parajalt tükiline. Lisa martsipanitükid ning laimikoor ja -mahl. Sega ja kuumuta martsipani sulamiseni.

Tõsta moos kuumalt enne steriliseeritud purkidesse ja sulge kaanega.

Ploomimoos maapähklivõiga (Fotod: Ragne Värk, Kaupo Kikkas, Mardo Männimägi, Jaan Heinmaa)

Ploomimoos maapähklivõiga

Sobib silmaks kaerahelbepudrule ja täiendamaks jääkohvi või smuutit.

Kogus: 2 pisikest purgitäit

500 g ploome

sorts vett

75–100 g suhkrut (oleneb ploomide hapukusest)

100 g maapähklivõid

0,5 tl kaneeli

Eemalda ploomidelt kivid ja pane viljad koos veega potti madalale kuumusele hauduma. Kui ploomid on pehmenenud, lisa suhkur ja kuumuta aeg-ajalt segades, kuni saad kergelt tükilise moosi. Sega juurde maapähklivõi ja kaneel.

Tõsta moos kuumalt enne steriliseeritud purkidesse ja sulge kaanega.

Mustika-piparkoogitoormoos (Fotod: Ragne Värk, Kaupo Kikkas, Mardo Männimägi, Jaan Heinmaa)

Mustika-piparkoogitoormoos

Kuumutamist mittevajav ja lisatud suhkruta moos on kergelt piparkoogise mekiga.

Kogus: üks väike purgike

200 g metsmustikaid

1 suurem banaan

u 1 tl piparkoogimaitseainet

2–3 kuivatatud datlit (soovi korral)

Pane mustikad, banaan ja piparkoogimaitseaine kannmikserisse ja vurista kõik ühtlaseks massiks. Kui soovid magusamat moosi, lisa enne 15 minutit vees leotatud datlid ja mikserda need moosi sisse.

Säilita sügavkülmas.

Vana nipp purkide steriliseerimiseks!

Vala purgi põhja natuke viina, pane purgile kaas peale ja raputa pisut.

Seejärel kalla sama viin järgmisesse purki ja toimi samamoodi. Jätka, kuni kõik purgid on viinaga üle loputatud. Lase kuivada ja täida purgid hoidisega!

Loe ka neid lugusid