4
fotot
Kokasaate "Parim pagar" 3. hooaja võitja - Stanislav Štõkov (Fotod: Ragne Värk, Kaupo Kikkas, Mardo Männimägi, Jaan Heinmaa)
Jaga:     
Toit

TUNTUD INIMESED PALJASTAVAD: kas ja milliseid moose plaanid sel aastal keeta?

Marjadest aedades puudust tänavu ei ole, aga kas nad kõik ka potis moosiks saavad. Naisteleht uuris, mida tuntud kokkajad tänavu moosiriiulile plaanivad panna!

Ajakirja Eesti Naine köögitoimetaja Lia Virkus

Need ajad, kui keetsin talveks palju ja tavalise suhkruga moose, on minu jaoks möödas. Praegu teen pigem liiter ühte ja liiter teist ning erinevaid. Proovin uusi maitsekooslusi, selle aasta lemmikud on näiteks vaarikas-virsik-laim, rabarber-maasikas-banaan, mustikas-banaan-sidrun, kõik vähese moosisuhkruga. Igal aastal teen ka mõne vürtsmoosi liha kõrvale. Valge klaari moosi teen samuti igal aastal.

Mõni karp on kindlasti ka toormoose – nii maasika, tikri, sõstra kui ka vaarikaga. Kindlasti panen marju ka sügavkülma ja keedan värskelt moosi nendest igal ajal, kui soov tekib.

Ajakirja Eesti Naine köögitoimetaja  Lia Virkus (Fotod: Ragne Värk, Kaupo Kikkas, Mardo Männimägi, Jaan Heinmaa)

Toidublogi "Jagatud rõõm" perenaine Silja Luide

Mulle väga meeldib moosi keeta. Igal suvel teen vähemalt korra aprikoosimoosi, mida on väga hea kasutada nii küpsetistes kui ka pannkoogi ja röstsaia peal. Samuti valmistan alati vaarikamoosi. Mu lemmikud on aga pohla- ja jõhvikamoos, mis on mõnusalt hapukad. Kasutan moosides võimalikult vähe suhkrut ja üritan neid võimalikult lühikest aega keeta, kuna eelistan pigem tükilist moosi kui ühtlast moosimassi. Peale magusate hoidiste teen alati ka erinevaid vürtsmoose, mis sobivad juustude ja liharoogadega nautimiseks.

Toidublogi "Jagatud rõõm" perenaine - Silja Luide (Fotod: Ragne Värk, Kaupo Kikkas, Mardo Männimägi, Jaan Heinmaa)

Rannahotelli restorani peakokk Herkki Ruubel

Minu üheks vaieldamatuks lemmikmoosiks läbi aastate on tomatimoos, mille keedan kokku tomati viljalihast ja suhkrust. Pakun seda moosi lisandina ka oma restorani menüüs, see on külastajatelt palju positiivset tagasisidet pälvinud. Mulle endale meeldib väga ka näiteks maasika-piparmündimoos. Viimane annab moosile mõnusalt värskust. Õhetava piparmündi võib soovi korral asendada kas salvei või tüümianiga, mis samuti põnevaid maitseid lisavad. Mulle ei meeldi üheülbalised magusad moosid, seetõttu lisan neile tihti midagi hapukat või püüan maitseid erinevate ürtidega võimendada.

Mooside valmistamisel kasutan üldjuhul õunapektiini, mis muudab hoidise mõnusalt paksuks. Minu arvates on aga väga vähe populaarsust saavutanud inimeste seas erinevad sügismarjad, nagu jõhvikad ja pohlad. Neist saab tegelikult nii palju erinevaid maitserikkaid hoidiseid kokku keeta.

Rannahotelli restorani peakokk Herkki Ruubel (Fotod: Ragne Värk, Kaupo Kikkas, Mardo Männimägi, Jaan Heinmaa)

Kokasaate "Parim pagar" 3. hooaja võitja Stanislav Štõkov

Tuleb tunnistada, et ma ise ei ole suur moosikeetja, olen selles osas pigem sööja rollis. Kui pisut mälestustes tuhnida, meenub eredaim maitseelamus lapsepõlvest, täpsemalt vanaema koduaia õuntest tehtud moosist. See moos tegi pühapäevased pannkoogid eriliseks, tegelikult sai sellega ka niisama otse purgist maiustatud.

Kokasaate "Parim pagar" 3. hooaja võitja Stanislav Štõkov (Fotod: Ragne Värk, Kaupo Kikkas, Mardo Männimägi, Jaan Heinmaa)