Toit

KOOLILASTE MEELISTOIDUD: road, mille saab lapsevanem varem valmis teha (1)

Retseptid: Ragne Värk, 9. september 2018, 16:09
Pelmeenipitsa, mis meeldib kõikidele Fotod: Ragne Värk
Kas laps ikka sööb ja saab pika koolipäeva järel korralikult kõhu täis? See on kõigi koolilaste emade pidev mure. Siin on mõned lihtsasti valmivad road, mille võib kenasti päev varem valmis teha. Lastele jääb vaid soojendamisvaev.

Klassikaline frikadellisupp ja krõbesai Fotod: Ragne Värk

Klassikaline frikadellisupp ja krõbesai

Näidake last, kellele ei meeldiks frikadellisupp! Supi kõrvale sobib hästi krõbesai, mille laps peab ahjus ise valmis küpsetama, kuid eeltööd saab vanem ära teha samal hommikul.

Valmistamisaeg:

supp 30 min

sai 20 min

Mitmele: 4

Supp

1,5 dl puljongit

tilli (koos vartega)

2–3 porgandit

5 kartulit

Frikadellid:

300 g hakkliha

1 sl sibulahelbeid

soola, pipart

Pane puljong koos tillivartega potti ja lase keema tõusta. Koori ja tükelda köögiviljad. Lisa puljongile porganditükid ja keeda 5 minutit. Lisa kartul ja hakitud till. Keeda, kuni köögiviljad on pehmed.

Frikadellide valmistamiseks sega hakkliha sibulahelvestega, maitsesta. Jälgi, et hakklihamass liialt soolane ei saaks, sest puljong lisab maitset veelgi. Veereta käte vahel pisikesed pallikesed ja lisa supile. Keeda suppi veel paar minutit, kuni frikadellid on valmis.

Krõbesai

1 ciabatta või sepik (viilutamata)

pisut külma vett

4–5 küüslauguküünt

oliiviõli

soolahelbeid

meelepäraseid ürte

Lõika ciabatta’le noaga viilud, seda täielikult läbi lõikamata. Piserda sai kergelt veega üle. Pista lõigatud viilude vahele küüslaugulaastud ja piserda saia sisemusse heldelt oliiviõli. Raputa maitseks soolahelbeid. Nirista ka saiale oliiviõli, raputa peale soolahelbeid ja hakitud ürte. Paki sai fooliumisse ja lase sel vähemalt 10 minutit maitsestuda.

Tee sai hommikul enne tööle minekut valmis, siis saab laps koolist koju jõudes selle ise ahju pista.

Soovitus lapsele

Küpseta saia 200kraadises ahjus 15 minutit. Seejärel eemalda foolium ja küpseta veel 5 minutit.

Pelmeenipitsa, mis meeldib kõikidele Fotod: Ragne Värk

Pelmeenipitsa, mis meeldib kõikidele

See on üks tore retsept, kus pelmeenid asendavad pitsapõhja. Valmib kiirelt ja maitseb imehästi ka järgmisel päeval. Lisandiks sobivad kurgi- ja tomativiilud.

Valmistamisaeg: 50 min

Mitmele: 6

600 g pelmeene

pool sibulat

1 paprika

1 suurem marineeritud kurk

200 g riivitud juustu

4 muna

4 sl hapukoort

4 dl piima

soola, pipart

Lao külmunud pelmeenid ühe kihina ahjuvormi. Haki sibul, paprika ja kurk. Prae sibulatükid koos paprikaga läbi ja laota pelmeenidele. Lisa kurgitükid ja kata riivitud juustuga. Klopi ühtlaseks munad, hapukoor ja piim. Maitsesta soola ja pipraga ning vala vormi. Küpseta 200kraadises ahjus 30–40 minutit.

Soovitus lapsele

Lõika pitsast sobiva suurusega tükid ja soojenda neid ahjus 180 kraadi juures 10 minutit.

Küpsisekook klaasis  Fotod: Ragne Värk

Küpsisekook klaasis

See magustoit maitseb hästi nii järgmisel kui ka ülejärgmisel päeval.

Valmistamisaeg: 30 min

Mitmele: 6–8

1 pakk (180 g) klassikalisi heledaid küpsiseid

1 pakk (180 g) tumedaid küpsiseid

600 g maitsestamata kohupiimapastat või hapukoort

u 250 g vanilli- või kakaopudingut, sobib ka hapukas moos

Murra heledad ja tumedad küpsised eraldi kaussides väiksemateks tükkideks. Sega mõlemad küpsisetükid 300 g kohupiimapastaga. Jaota tumedam küpsisesegu klaasidesse, lisa vahekihina pudingut või moosi, seejärel kata heleda küpsiseseguga. Kaunista meelepäraselt ja tõsta serveerimiseni külmkappi.

Soovitus lapsele

See magustoit ettevalmistamist ei vaja – võta külmkapist ja asu maiustama!

1 KOMMENTAAR

d
DP 9. september 2018, 17:17
Mida te ōpetate siin? Erik Orgu on ammu soovitanud mikrolaineahju sardelli!

Põnevat ja kasulikku

PÄEVATOIMETAJA

+372 666 2126
merle.luik@naisteleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 22 33
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee