Toit

Kus sõira, seal sõpru! Naistelehe nipid, kuidas sõira valmistada! 

Ragne Värk, 2. oktoober 2018, 08:23
 Ragne Värk
Sõir on kohupiimajuust, mida ajalooliselt on valmistatud esmajoones Võru- ja Setomaa peredes, kuid tasapisi on see levinud ka Eesti teistesse osadesse. Neile, kes pole kunagi sõira valmistanud, anname sooja soovituse seda kindlasti teha ning jagame ka üht head ja alati toimivat retsepti.

Mida vajad?

 Ragne Värk

Sõira peamised koostisained on piim, kohupiim, munad, või ja sool. Vastavalt soovile võib sellele hulka segada meelepäraseid lisandeid, kõige levinumad on köömned.

Oluline on kasutada päris (talu)kohupiima (mida rammusam, seda parem), vadakust valmistatud ricotta sõira valmistamiseks ei passi.

Sõira valmistamiseks pane valmis:

1 l piima

600 g kohupiima

60 g võid

2 muna

1,5 tl soola

2 tl köömneid

Köögitarvikutest vajad:

* kaussi

* potti

* panni

* (puu)lusikat

* sõela

* marlit

 Ragne Värk

Tee nii!

Kuumuta piim keemiseni, lisa enne lahtisegatud kohupiim ja kuumuta, kuni eraldub vadak (valkjaskollane läbikumav vedelik). Kalla läbikuumutatud kohupiimamass marliga vooderdatud sõelale nõrguma. Nõrgumiseks kulub umbes 15 minutiks.

Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta pidevalt segades ühtlase massi moodustumiseni. Sega juurde soolaga lahtiklopitud munad ja enne kuival pannil röstitud köömned (röstitult on köömned aromaatsemad).

Kuumuta massi keskmisel kuumusel pidevalt segades veel 3–5 minutit. Ära sõira keema lase! Pane sõiramass marliga vooderdatud kaussi või sõelale nõrguma. Tõsta üle ääre ulatuv marli sõira peale ja aseta juust külmkappi tahenema.

Nipid ja soovitused

* Sõira maitse ja tekstuur oleneb suuresti rasvadest. Rammusama kohupiima kasutamisel on lõpptulemus pehmem ja kreemisem, lahjema toote kasutamisel jääb sõir aga kõvem.

* Kui tahad kohupiimasemat sõira, kuumuta vähem, kui juustusemat, kuumuta kauem.

* Kui soovid tugevamat ja kuivemat lõpptulemust, nõruta vähem. Kui soovid aga pehmemat sõira, lase kauem nõrguda.

* Kasutatav kohupiim ei tohi sisaldada tärklist ega želatiini.

* Kuumutamisel jälgi, et kohupiimamass põhja ei kõrbeks. Seetõttu vali kuumutamiseks pigem madalam kuumus.

Sõirale sobivad põnevamat mekki andma:

* ürdid ja muu aiaroheline koduaiast;

* röstitud küüslauguküüned;

* päikesekuivatatud tomatid ja tüümian/basiilik;

* pesto;

* röstitud seemned ja pähklid;

* kuivatatud puuviljad (nii saad hoopis magusa sõira).

Proovi ka praesõira!

Lõika sõirast umbes 1 cm paksused viilud ja prae vähese võiga määritud pannil mõlemalt poolt kuldpruuniks. Serveeri kuumalt võileival, salatil või magusa moosiga magustoiduks. Praetud sõir jääb seest mõnusalt pehme, pealt aga mõnusa koorikuga.

 Ragne Värk

Mida teha vadakust?

Juustumassi kalgendumisel juustuteradest eraldub rohekaskollase värvusega vedelik ehk vadak. Sõira valmistamisel tekib vadakut rohkelt, kuid ära seda kindlasti minema viska. Seda juustuvett saab edukalt kasutada piima asendajana erinevates küpsetistes.

Sõir sobib:

* niisama söömiseks;

* salatisse;

* võileivakatteks;

* praetult koos magusama moosiga magustoiduks;

* veini kõrvale näksimiseks.

PÄEVATOIMETAJA

+372 666 2126
merle.luik@naisteleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 22 33
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee