Toit

NAISTELEHT 55+ | ahjus küpsetatud pasta, kanakarri, tangupuder ja kookospiimakaste - vali oma lemmik!  

Ragne Värk, 17. november 2018, 15:02
 Ragne Värk
Ahjus küpsetatud pasta Bolognese

Imelihtne pasta-roog meeldib igas vanuses sööjale!

Mitmele: 6–8-le
Valmistamisaeg: 30 min

400 g meelepäraseid makarone
soola

Kaste:
1 sibul
350 g broilerihakkliha kintsulihast
350 g tomatipastat
2–3 sl hakitud tüümiani või peterselli
2 sl ketšupit
50 g vahukoort
150 g riivitud juustu
125 g mozzarella’t
soola, pipart, suhkrut

Keeda makaronid soolaga maitsestatud vees valmis. Nõruta lohakalt.

Valmista makaronide keemise ajal kaste. Kuumuta hakitud sibulat pannil minutijagu, lisa hakkliha ja prae roosaka värvuse kadumiseni. Vahepeal maitsesta soola-pipraga. Seejärel lisa tomatipasta ja pane juurde tüümiani ning ketšupit. Kuumuta madalal kuumusel paar minutit ja maitsesta soola, pipra ning suhkruga.

Tõsta keedetud makaronid ahjuvormi, lisa kaste ja sega läbi. Vala juurde vahukoor, raputa peale riivjuust ja puista üle mozzarella’ga. Küpseta 180kraadises ahjus 15–20 minutit. Küpsemise lõpu poole võid kasutada grillrežiimi, et juust ilusti mullitama hakkaks.

NB! Mozzarella on üks vähestest juustudest, mis talub külmutamist märgatavate maitse- või struktuurimuutusteta.

 Ragne Värk

Tai kanakarri

See roog maitseb just niimoodi, nagu oleks selle vaaritamisele kulunud tunde. Tegelikult valmib see kosutav roog vähem kui poole tunniga.

Mitmele: 3-le
Valmistamisaeg: 25 minutit

1 väiksem sibul
500 g kanafileed
2–3 sl punast karripastat
100 g suvikõrvitsat
400 g kreemjat kookospiima
2 sl kalakastet
1 sl palmisuhkrut või tumedat muscovado’t
värsket koriandrit
keedetud riisi (serveerimiseks)

Prae hakitud sibul õlis klaasjaks. Lõika kanafilee tükkideks ja pane pannile. Pruunista kergelt läbi ja lisa juurde karripasta ning tükeldatud suvikõrvits. Vala pannile kookospiim, lisa kalakaste ja suhkur ning lase roal keskmisel kuumusel vaikselt 15–20 minutit podiseda. Serveeri värske koriandri ja riisiga.

NB! Koriandrilehti kuivatada ei tasu. Küll aga võib neid blanšeerida ehk kuum-ehmatada ja seejärel jääkuubikurestis külmutada.

Kreemine tangupuder suitsusingiga

Tangupuder on jahedate ilmade roog. See puder valmib koos suitsulihaga, kaaslasteks on kitsejuust ja vahustatud koor.

Mitmele: 3–4-le
Valmistamisaeg: pisut üle tunni

2 dl odratangu
6 dl vett
125 g suitsusinki (kergelt pekise äärega)
0,75 tl soola
0,5 dl rõõska koort (35%)
50 g kitsepiimajuustu
peotäis tavalist riivjuustu

Pese odratange korralikult voolava vee all, kuni loputusvesi jääb selge. Seejärel pane puhastatud tangud koos suitsusingiga potti. Maitsesta soolaga. Lase veel keema tõusta ja seejärel alanda kuumus miinimumini. Kuumuta umbes tunnike. Poole keemise pealt võta suitsusink potist välja, lõika väiksemateks tükkideks ja pane tangude juurde tagasi.

Vahusta koor. Kui puder on valmis, sega koor koos kitsepiimajuustuga pudru sisse. Sega juurde ka riivjuust. Vajadusel maitsesta.

NB! Tangupudru sisse sobivad suurepäraselt ka seened.

 Ragne Värk

Kana kookospiimakastmes

See retsept on ülilihtne, aga lõpptulemus maitserikkalt kirev. Ideaalne roog, kui söögitegemisele ei soovita rohkelt aega kulutada.

Mitmele: 3-le
Valmistamisaeg: 30 minutit

6 suitsupeekoniviilu
6 kanakintsu (kondita/nahata)
50 g porruviile
125 g tükeldatud pastinaaki
1 väiksem tükeldatud paprika
peotäis basiilikulehti
2 dl kookospiima
soola, pipart

Prae peekoniviilud krõbedaks, tõsta kõrvale. Pruunista samal pannil kanakintsud mõlemalt poolt kuldseks, maitsesta soola-pipraga. Tõsta seejärel pannilt. Pane pannile porruviilud, pastinaagi- ja paprikatükid ning kuumuta kiiresti läbi. Lisa peekoniviilud, kanakintsud ja basiilikulehed. Vala juurde kookospiim ja lase madalal tulel osaliselt kaetud kaane all u 6–9 minutit podiseda. Maitsesta lõplikult ja serveeri kohe.

NB! Toiteväärtuselt ületab pastinaak porgandit peaaegu 2,5 korda.

PÄEVATOIMETAJA

+372 666 2126
merle.luik@naisteleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 22 33
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee