Toit

Võileivatordid – isadepäeva pidulaua staarid! 

Ragne Värk, 11. november 2018, 11:11
Klassikaline võileivatort Ragne Värk
Ei tea, kas selles on süüdi nostalgiline olemus või hoopis soolase tordi suurepärane maitse – võileivatordid on kõigil pidudel tõelised hitid. Peale selle pole me kunagi kohanud ühtki isa, kellele võileivatort ei maitseks. Nii et tegudele!

Klassikaline võileivatort Ragne Värk

Klassikaline võileivatort

Tegemist on tõelise klassikaga, mille saiakihtide vahel laiutab ohtralt täidist. Vali täidiseks sink või mõni muu meelepärane liha.

Mitmele: 12 tk

Valmistamisaeg: 30–40 min + maitsestumisaeg

18 röstsaiaviilu

piima (immutamiseks)

Täidis:

200 ml vahukoort

200 g sinki

150 g majoneesi

100 g fetat

kimp tilli

4 keedetud muna

soola, pipart

Täidise valmistamiseks klopi koor tugevaks vahuks. Püreesta kuubikuteks lõigatud sink, majonees ja feta ühtlaseks massiks. Sega hulka hakitud till, munad ja vahukoor. Maitsesta soola ja pipraga.

Lõika siaviiludelt ääred ja laota esimeseks kihiks 2 × 3 saiaviilu. Immuta neid piimaga. Jaota singitäidis kolmeks ja määri esimene osa täidisest saiadele. Kata 6 saiaviiluga, immuta piimaga ja määri peale teine osa täidist. Seejärel laota peale viimased saiaviilud, immuta ja määri peale järelejäänud täidis. Lase tordil vähemalt 6 tundi jahedas maitsestuda. Kaunista meelepäraselt – näiteks kurgiviilude ja tilliga.

Heeringatort Ragne Värk

Heeringatort

Pisut soolakas, kuid samas parajalt mahe! Sobib nii eel- kui ka pearoaks. Ent kui laua ääres magusasõpru ei leidu, siis miks mitte asendada ka magusroog sellesama tordiga!

Mitmele: 12 tk

Valmistamisaeg: 30–40 min + maitsestumisaeg

Põhi:

50 g võid

175 g leivaviile

Täidis:

3 tl želatiinipulbrit (näiteks Santa Maria)

6–7 sl külma vett (želatiini paisutamiseks)

300 g soolatud heeringafileed

3 väiksemat marineeritud kurki

3 sl hakitud rohelist sibulat

300 g kodujuustu

300 g hapukoort

100 g riivitud juustu

200 ml vahukoort

Kaunistuseks:

riivleiba

rohelist sibulat

roseepipart

Sulata pannil või. Pane pannile kuubikuteks lõigatud leib. Sega, kuni kogu leib saab võiga kaetud. Seejärel laota leivakuubikud küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø 22 cm).

Täidise valmistamiseks sega želatiinipulber veega ja jäta 10 minutiks paisuma. Seejärel kuumuta vedelikku pidevalt segades madalal kuumusel, kuni see on selge.

Haki heeringafileed ja kurgid väikesteks tükkideks. Sega need omavahel ja lisa juurde hakitud sibul, kodujuust, hapukoor ja riivitud juust. Klopi koor vahule ja lisa segades täidisele. Kõige viimasena vala juurde želatiinivedelik ja sega kogu täidis ühtlaseks. Vala täidis vormi leiva peale ja lase jahedas vähemalt 6 tundi taheneda. Vahetult enne serveerimist kaunista riivleiva, rohelise sibula ja roseepiprateradega.

Caesari salati ainetel võileivatort Ragne Värk

Caesari salati ainetel võileivatort

See võileivatort on inspireeritud kuulsast Caesari salatist. Mõnus võileivaamps sobib serveerimiseks pidulaual, kuid samamoodi võid selle kaasa haarata talvisele piknikule.

Mitmele: 10 tk

Valmistamisaeg: 30–40 min + maitsestumisaeg

125 g suitsupeekoniviile

125 g värsket kurki

1 piklik ciabatta

7 sl Caesari salati kastet

pool väiksemast jääsalatipeast

200 g suitsukanaliha

50 g parmesanilaaste

6 sl majoneesi

2–3 sl hakitud tüümiani

Prae peekoniviilud pannil krõbedaks. Viiluta kurgid. Lõika ciabatta horisontaalselt kolmeks. Määri alumisele saiapoolele 3 sl Caesari salati kastet, kata poole koguse rebitud jääsalatilehtede ja kurgiviiludega. Nüüd säti peale suitsukanaviilud ja parmesanilaastud.

Pane peale keskmine saiaviil, kuid määri selle alumise poolele enne 3 sl Caesari salati kastet. Määri nüüd pealmisele saiapoolele 3 sl majoneesi ja laota peale järelejäänud kurgiviilud, praetud peekoniviilud, hakitud tüümian ja salatilehed.

Määri ülemise saia lõikepoolele 1 sl Caesari salati kastet ja ülejäänud majonees ning aseta saiaviil võileivale. Paki võileib toidukilesse ja lase sel enne pakkumist vähemalt tunnike maitsestuda.

PÄEVATOIMETAJA

+372 666 2126
merle.luik@naisteleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 22 33
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee