Toit

Hakkliha – kodukokkade lemmik! 

Ragne Värk, 16. november 2018, 18:03
 Ragne Värk
Suurem osa hakklihatoite valmib äärmiselt lihtsalt ega nõua ka pikka valmistamisaega. Võtame luubi alla poes müüdavad populaarsemad hakklihad ja jagame nõuandeid, kuidas neid toidus tarvitada.

Hakklihade ABC

Veisehakkliha – ainult veiselihast valmistatud mõõduka rasvasisaldusega hakkliha. Rasvasisaldus keskmiselt 15–20%.

Parimad kasutusvõimalused: (burgeri)kotletid, vormiroad (nt moussaka, chilli con carne), pirukatäidised (Austraalia lihapirukad) ja -katted (pitsa), pasta-road (pasta Bolognese). Veisehakkliha on ka kuulsa tartar’i peamine komponent.

Seahakkliha – ainult sealihast valmistatud mahlane hakkliha. Rasvasisaldus keskmiselt 25–30%.

Parimad kasutusvõimalused: pirukatäidised, hautised, kotletid, köögiviljade täidised. Seahakkliha kasutatakse ka Tai hakklihasalati ehk laab’i valmistamisel.

Seguhakkliha – ehk nn kodune hakkliha on valmistatud veise- ja sealihasegust. Vastavalt tootjatele on lihade koostis erinev, aga kõige levinum on kasutada mõlemat liha võrdses koguses. Seda hakkliha saab kasutada väga paljudes toitudes, seetõttu on kodune hakkliha kindlasti üks populaarsemaid hakklihasid Eestis. Rasvasisaldus keskmiselt 25%.

Parimad kasutusvõimalused: kotletid, frikadellid, hautised (värskekapsa-hakklihahautis), supid, vormiroad (lasanje), pasta-kastmed.

Lambahakkliha – lambalihast valmistatud mahlane hakkliha. Rasvasisaldus umbes 15%.

Parimad kasutusvõimalused: hakklihakotletid (kebab), vormiroad (moussaka).

Kanahakkliha – kana- või broilerifileest valmistatud hakkliha, millel on suur valgu- ja märkimisväärselt madal rasvasisaldus. Kintsulihast valmistatud kanahakkliha on rasvasem kui rinnafileest valmistatu. Vastavalt sellele on kanahakkliha rasvaprotsent keskmiselt kuni 10%.

Parimad kasutusvõimalused: taljesõbralikud kotletid ja frikadellid, panniroad, salatid. Kanahakklihast valmistatakse ka kuulsaid Požarski kotlette.

Kalkunihakkliha – kalkunist valmistatud hakkliha. Tavapärasest kõrgema valgusisaldusega. Rasvaprotsent oleneb sellest, kas hakkliha on valmistatud rinnafileest (lahjem) või kintsulihast (rasvasem), kuid üldjuhul on selle sisaldus sarnaselt kanahakklihaga kuni 10%.

Parimad kasutusvõimalused: kasutatakse sarnaselt kanahakklihaga.

Delikatesshakklihad – üldjuhul kallimast toorainest valmistatud hakklihad, mille rasvasisaldus on madal tänu valmistamisel kasutatud rasvavaesemale lihale.

Parimad kasutusvõimalused: sobib tavapärasest taljesõbralikumate roogade valmistamiseks.

Tasub teada

* Hakkliha rikneb võrreldes muu lihaga kiiremini.

* Hakkliha puhul on tegemist puhta lihamassiga. Hakklihasegud sisaldavad maitseaineid.

* Hakklihas on lihaskiud tükeldatud väga peeneks ja seetõttu valmivad hakklihatoidud kiiremini kui teised lihatoidud.

* Linnuhakklihad sobivad hästi kaalulangetajatele.

* Linnuhakklihad on tiheda ja püsiva tekstuuriga, mistõttu ei vaja need näiteks kotlettide valmistamisel koospüsimiseks muna või riivsaia.

* Mida kõrgem on hakkliha rasvasisaldus, seda mahlasem see on ning seda lihtsam on säilitada ka roa mahlakust.

LIHTSAID RETSEPTE

 Ragne Värk

Tomatine hakklihahautis

150 g porgandit

450 g värsket kapsast

1 sibul

100 g suitsupeekonit

450 g kalkunihakkliha (või muud meelepärast linnuhakkliha)

2 tl paprikapulbrit

kimbuke värsket tilli

u 5 dl kanapuljongit

2 × 400 g purustatud tomateid

soola, pipart, suhkrut

õli

Koori porgand ja viiluta. Lõika kapsas õhukesteks ribadeks. Haki sibul ja lõika peekon tükkideks. Prae peekonitükke paksu põhjaga potis. Kui rasv hakkab tekkima, lisa hakkliha. Prae, kuni hakkliha roosakas värvus kaob. Tõsta kogu segu potist.

Kuumuta samas potis pisut õli ja prae sibulatükke umbes minutijagu. Lisa porgandiviilud ja kapsaribad. Sega juurde hakkliha, paprikapulber ja hakitud till. Lisa puljong ja purustatud tomatid. Maitsesta ja hauta madalal kuumusel kaane all 30 minutit, kuni porgand ja kapsas on pehmed. Maitsesta lõplikult.

Mitmele: 5-le

Valmistamisaeg 45 min

 Ragne Värk

Koorene pasta hakklihaga

300 g spagette

soola

2 küüslauguküünt

100 g suitsupeekonit

100 g paprikat

200 g veise- või segahakkliha

1,5 dl rõõska koort (35%)

100 g sulatatud juustu

3 sl hakitud tilli

1 sl hakitud tüümiani (soovi korral)

2 sl röstitud kõrvitsaseemneid (peale raputamiseks)

Keeda spagetid soolaga maitsestatud vees valmis. Nõruta ja säilita umbes pool klaasi keeduvett.

Haki küüslauguküüned, tükelda peekon ja paprika ning prae neid pannil keskmisel kuumusel minutijagu. Lisa hakkliha ja kuumuta, kuni hakkliha on küpsenud. Sega juurde vahukoor, sulatatud juust ja ürdid. Lisa spagetid, sega kõik korralikult läbi ja maitsesta lõplikult. Serveeri koos peale raputatud kõrvitsaseemnetega!

Mitmele: 4-le

Valmistamisaeg 30 min

 Ragne Värk

Lihtsad kotletid

200 g toorest riivitud köögivilja (peeti, porgandit, suvikõrvitsat vms)

400 g linnuhakkliha

Sega koostisained omavahel. Maitsesta soola-pipraga ja vormi massist pisikesed kotletid.

Vala pannile sörtsuke õli ja prae kotletid mõlemalt poolt kuldpruuniks.

PÄEVATOIMETAJA

+372 666 2126
merle.luik@naisteleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 22 33
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee