Naisteleht

KÖÖGITÄHESTIK | Vahemere äärest pärit fenkol ehk apteegitill 

Ragne Värk, 15. juuli 2019, 09:30
Õuna-fenkolisalatFoto: Ragne Värk
Fenkol

Vahemere äärest pärit fenkolil ehk apteegitillil on kahvaturoheline või valkjas mugul, millest kasvavad välja lehed. Lõhn on mahe, maitse meenutab aniisi või lagritsat. Seda kas armastatakse või vihatakse!

Ostes vali kindlasti ilma plekkideta mugul, mille külge jäetud lehed on värsked ja ilusat rohelist värvi. Mugulast välja ulatuvad varred ei tohi olla loiult laiali, vaid peavad olema tihedalt kõrvuti. Fenkol säilib külmkapis nädalajagu, kuid pea meeles, et seistes aroom ja maitse vähenevad.

Apteegitill sisaldab toorena rohkelt kaaliumi ning arvestatavas koguses C-vitamiini, foolhapet, magneesiumi, kaltsiumi ja fosforit. Toorelt tarbides aitab see peletada halba hingeõhku. Fenkol soodustab seedimist ja kiirendab ainevahetust, aitab vähendada kõhupuhitust, leevendab maovalusid ning on krampe pärssiva toimega.

Kasuta näiteks nii

Õuna-fenkolisalat

  • 3 õuna (‛Granny Smith’)
  • 3 sellerivart
  • 1 fenkol
  • 3 sl Kreeka pähkleid, hakituna
  • 3 sl parmesanilaaste

Kaste:

  • 3 sl sidrunist pressitud mahla
  • 4 sl oliiviõli
  • soola, pipart

Sega kokku kastme komponendid, maitsesta.

Viiluta õunad, seller ja fenkol hästi õhukesteks viiludeks. Pane viilud kaussi, nirista juurde kaste ja sega kergelt läbi.

Tõsta salat alusele ning raputa peale hakitud pähkleid ja parmesanilaaste. Serveeri!

Veel kasutamisvõimalusi

  • Lisa seda viilutatuna vormi koos liha või kalaga. Pane pigem vähe, sest liiga suur kogus fenkolit võib lõpptulemusel roa maitsele halvasti mõjuda.
  • Fenkolipoolikuid võid küpsetada ka ahjus maitsestatuna ürtide, oliiviõli ja parmesaniga.
  • Hauta mugulat koores või küpseta grillil.
  • Peeneks hakituna võib fenkoliga maitsestada kastmeid, võideid ja majoneesi.